Ловът е имал огромно влияние върху човешката анатомия и физиология

За да ловуват по-ефективно, хората се научили да говорят. Вероятно специфичните методи на лов, практикувани от нашите древни предци, също са определили структурата на тялото ни.


От десетилетия учените спорят дали нашата анатомия може да е резултат от така наречения лов с бягане, когато плячката е непрекъснато преследвана до точката на пълно изтощение, докато самата тя не се изтощи. От една страна, хората са уникални сред другите животни с това, че техните мускули са съставени предимно от устойчиви на умора влакна. Освен това хората разполагат с мощна система за борба с прегряването – разсейване на метаболитната топлина чрез изпотяване. Научно доказано е, че човек може да изпревари антилопа или дори гепард - най-бързите животни на кратко разстояние. Световният рекорд за бягане на хора, регистриран през ХХ век, е повече от 300 км на ден.

Хипотезата обаче винаги е имала много скептици. Първо, самото бягане е много енергоемко, което го прави съмнителен инструмент за събиране на храна. Второ, убедителни примери за „лов с бягане“ са изключително редки в наше време. Много скептици бяха склонни да вярват, че нашите предци са ловували, но не като са преследвали плячката с бягане, а като са ходили. 

Нова научна статия, публикувана в списанието Nature Human Behavior, опровергава съмненията на скептиците. Международна група изследователи твърди, че животните от рода Homo (включително Homo sapiens) се различават от австралопитеците и другите предчовешки примати по забележимо адаптиране на скелета и меките тъкани към специфичната дейност бягане. Авторите на работата са изчислили енергийните разходи за различни видове лов и са установили, че получаването на храна пеша отнема твърде много време и в резултат на това изисква повече енергия, отколкото ловуването. В резултат на това възвръщаемостта на енергия (килокалории в месо от плячка) за единица време, прекарано при бягане, се увеличава незабавно пет пъти. Това е въпреки факта, че преходът от ходене към бягане при човек не увеличава значително консумацията на енергия - от 58,5 килокалории на километър до 69 килокалории.

Тези изчисления са валидни за спортист или "нецивилизован" човек, свикнал с постоянно движение. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон