Заекването при децата може да бъде предвестник на диабет в зряла възраст

Според ново проучване децата със специфично говорно разстройство могат да бъдат изложени на повишен риск от развитие на диабет от втори тип. Родителите на деца, които заекват, може би трябва да внимават за съвсем различно състояние в зряла възраст, съобщи Mirror.

Израелски изследователи са открили изненадваща връзка между често срещаните в детството проблеми с говора и диабет тип 2. Заекването не е необичайно явление в сферата на говорните нарушения, като около 80 милиона души по света страдат от този проблем.

Речта им може да бъде нарушена от повторения, паузи или спирания, въпреки че те знаят точно какво искат да кажат. В неотдавнашното проучване, публикувано в Diabetes/Metabolism Research and Reviews, са проследени 866 000 души, за да се проучи как заекването се отразява на здравето им в дългосрочен план.

Учените установили, че при тези, които имат проблеми с говора, вероятността да имат високи нива на кръвната захар в зряла възраст е значително по-голяма. Високите нива на кръвната захар представляват значителен риск за диабет от втори тип, а проучването конкретно открива, че вероятността тийнейджърките, които заекват, да имат повишени нива на кръвната захар е с 61% по-голяма в сравнение с връстниците им без говорни нарушения.

При тийнейджърите в същата ситуация вероятността от висока кръвна захар в зряла възраст се увеличава само с 18%. Точната връзка между заекването и диабет тип 2 остава неизвестна.

Някои специалисти смятат, че връзката може да се дължи на генетични фактори, а някои изследвания сочат, че фактори на околната среда, като например травма в детството, могат да доведат до двете състояния. Други твърдят, че различията в структурата на мозъка могат да причинят както заекване, така и предразположеност към високи нива на кръвната захар.

За разлика от диабет тип 1, който е генетично заболяване, диабет тип 2 често е свързан с начина на живот на човека и се появява, когато нивата на кръвната захар са твърде високи. Други рискови фактори включват по-сложни неща като семейната им история.

Според данни на Diabetes UK около 1,2 милиона души в Обединеното кралство имат диабет тип 2, но все още не знаят за това. Ако не се лекува, дългосрочното високо ниво на глюкоза може да разруши кръвоносните съдове, нервите и органите. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон