За ПП-ДБ промените в местната власт са подготовка за избори, Главчев – не сме на заседание на Общински съвет

Парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ обвиниха властта, че под „паравана за разговори за правителство“ се правят назначения в местната власт, с които ДПС и ГЕРБ се подготвят за новите избори. Служебният премиер Главчев контрира, че няма как да отговаря и за назначенията в местната власт, а от ГЕРБ-СДС посъветваха колегите си от ПП-ДБ първо да научат институциите и след това да се „упражняват в говорене“ по темата, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

Днешното заседание на Народното събрание започна с блиц контрол, на който трябваше да отговаря служебният премиер Димитър Главчев.

Депутатът от ПП-ДБ Богдан Богданов заяви, че докато наблюдаваме парламентарния разпад в зала, където едни парти си разменят декларации, други се разпадат, а трети се сърдят една на друга, „статуквото действа много координирано на ниво изпълнителна и местна власт“. Става дума за поголовни смени и уволнения в местната и изпълнителната власт, включително ключови позиции в служби и регулатори.

„Ако някой не е уволнен или освободен, той е принуден по някакъв начин да подаде оставка“, каза Богданов и поиска хората, подаващи оставка да дойдат и да обяснят в парламента.

„Основният проблем, който виждаме е, че всички тези промени, които се извършват в момента, включително на областни управители, са с хора, много приближени до Делян Пеевски. Това дава ясна индикация, че разговорите около съставяне на правителство са най-вероятно един параван“, заяви Богданов и добави: „Параван, през който ние искаме да гледаме цирк в парламента, но в момента се подготвят за следващите избори на ниво местна власт“.

Богданов даде и конкретен пример за такъв назначен човек в местната власт. Става дума за компрометирана фигура с повдигнато обвинение. Това е назначеният за главен секретар на община Пловдив.

Бих приел да отговарям за всичко, но за назначенията в местната власт няма как. Така Главчев с леко чувство за хумор отговори на обвиненията, отправени от Богданов.

„Не мисля, че сме на заседание на общински съвет, за да ми задавате подобен въпрос“, подчерта той и даде следната статистика за смяната на областните управители от служебните кабинети. „Кабинетът на служебния премиер Гълъб Донев 1 встъпва в длъжност на 2 август 2022 г., на първото си заседание на 4 август сменя 25 областни управители. Служебният кабинет на Стефан Янев, който встъпва в длъжност на 12 май 2021, една седмица по-късно на извънредно заседание на МС са сменени всички областни управители“, уточни Главчев.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев отхвърли като неверни твърденията на своя колега Богдан Богданов от ПП-ДБ за назначения в местната власт.

„Налага се да опровергая поредната лъжа на ПП-ДБ, в която се твърди, че е назначен нов главен секретар в Община Пловдив. Това не е вярно. Главният секретар на Община Пловдив е същият от десет години. Колегата Богданов не прави разлика между Общината и Областната управа в Пловдив“, каза Георгиев.

Той помоли ПП-ДБ да правят разлика между институциите и след това "да се упражняват пред медиите".

Георгиев подчерта, че всяко ръководство може да избира ръководните кадри, с които иска да работи. Той припомни, че чистката в Столична община на кмета Васил Терзиев е довела до уволнението на 330 служители в цялата общинска администрация.

4Говоря за счетоводители, дори за чистачката в общината. Това е политическа чистка, която струва на софиянци 1.5 млн. лева. Само до тук“, каза Георгиев и добави: „Виждате какъв е резултатът - зациклили проекти и безобразие при управлението на града“.

Председателят на ДПС Делян Пеевски беше категоричен, че няма да позволи на проруските партии да се гаврят с хора на ДПС, както са се опитали днес по време на изслушването на служебния премиер Димитър Главчев в пленарната зала относно уволнения и назначения. Нашите хора не са втора класа, те са първа, и ще направя каквото трябва никой да не си позволява да им говори така, подчерта той. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон