Ученици рисуват по сгради и разказват истории в първия пленер-конкурс "Архитектурното наследство на София"

Проект с участието на младежи ще популяризира архитектурни ценности на София сред жителите и гостите на града. От 6 до 9 юли ученици от НГПИ "Св. Лука" ще рисуват архитектурни обекти, а техни връстници от НГПТО "М. В. Ломоносов" ще разказват на минувачите за историята на сградите в рамките на пленер-конкурс "Архитектурното наследство на София", съобщиха от Столичната община.

Столичани и гостите на града ще могат да погледат как младите художници изобразяват сгради със статут на културни ценности на няколко локации – две по ул. "Московска" и трета в артистичния "КвАРТал" (под бул. "Дондуков").

За разлика от традиционните ученически пленери, в този участие ще вземат и младежи, които се обучават в иновативния предмет "История на изкуството и културология" в Националната гимназия по прецизна техника и оптика "М. В. Ломоносов". Те ще разказват за архитектурните обекти, които връстниците им изобразяват, като така ще влязат в ролята на презентатори на културното наследство. Минувачите ще могат да научат кой архитект е проектирал съответното здание и кога, каква е била функцията му през годините, кой е живял в него, какво е характерно за архитектурната стилистика на сградата.

Възпитаниците на НГПТО "М. В. Ломоносов" планират да създадат видеа за самия пленер, както и за архитектурните обекти, планират и представянето на фотографска изложба.

Пленерът се реализира от Фондация за изкуство и култура "Креа" в рамките на интердисциплинарен проект, реализиран с подкрепата на Столичната община – Програма "Култура", в партньорство с двете национални специализирани гимназии и Камара на архитектите в България.

Локации на пленера:

Първа локация: Участък на ул. "Московска" (от ул. "Дунав" до ул. "Париж"). Архитектурните обекти са в пресечки на ул. "Московска" - ул. "Дунав" №2, ул. "11 август" №4, ул. "Врабча", ул. "Париж" №1

Втора локация: Участък на ул. "Московска" от ул. "Бенковски" до ул. "Будапеща" и градинката на Двореца - ул. "Московска" №19, №17 и №15; пл. "Княз Александър I" №1; бул. "Дондуков" №45

Трета локация: В творческия "КвАРТал": на ул. "Сердика" при кръстовището с ул. "Екзарх Йосиф" и при кръстовището с ул. "Цар Симеон"; на ул. "Будапеща" №7 и на ул. "Бачо Киро" №29. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон