Скопие: Къщата на Димитър Талев не е паметник на културата

Къщата на Димитър Талев в Прилеп не е част от защитеното културно наследство в РС Македония.

Това е официалната позиция на Министерството на културата на Република Северна Македония ден, след като българското правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността за закупуването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп.

От МК в Скопие пред местното издание "Слободен печат" твърдят още, че министерството няма отношение "по въпросите, свъзрзани с покупко-продажбата" на къщата на Димитър Талев в Прилеп. "Ако получим писмо за къщата, ще дадем подходящ отговор", се казва още в позицията на Министерството на културата в Скопие.

Македонските медии обширно информират за решението на българския кабинет, а една част от тях извеждат в заглавие, че един от собствениците на имота, нямал желание да продаде дела си на българската държава".

БГНЕС припомня, че къщата, в която Димитър Талев се ражда на 13 септември 1898 година, е първообразът на дома на фамилията Глаушеви от прочутата му четирилогия, чийто първи роман "Железният светилник" е един от най-издаваните и четени български романи. Поради нехайство - на България и на РС Македония, обаче, и вследствие на обилните дъждове от изминалия месец, част от родната къща на писателя се срина. За тежкото състояние на къщата първа алармира Агенция БГНЕС още през септември 2022 г. в интервю със Снежана Аческа, сегашен собственик на къщата на Димитър Талев в Прилеп. Тогава тя обясни, че къщата-символ на българщината, се руши с всеки изминал ден, и призова българската държава да я откупи, за да бъде възстановена в автентичния си вид. |БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон