Си Ен Ен: Русия и Китай преследват космическото господство на САЩ

През февруари 2022 г., когато руските сили започват инвазията си в Украйна, те извършват значителна кибератака, насочена към модеми, свързани със сателитна комуникационна мрежа. Тази атака имаше за цел да наруши командването и контрола на Киев по време на критичните ранни етапи на войната. Кибератаката засегна не само Украйна, но имаше и широкообхватни последици в цяла Европа, като наруши работата на вятърни турбини в Германия и прекъсна достъпа до интернет на десетки хиляди физически и юридически лица.

Този инцидент подчерта уязвимостта на спътниковите системи, които са от решаващо значение за военните операции, комуникациите и откриването на оръжия. Нападението показа как сателитите могат да се превърнат в ключови цели в конфликти. Тъй като държавите и корпорациите разширяват своите сателитни мрежи, все повече се набляга на технологии, способни да нарушават или унищожават противниковите сателити, не само чрез кибератаки, но и чрез различни системи за противодействие в космоса.

Технологиите за противодействие на космическото пространство включват заглушаване на сигнали, подправяне на данни, мощни лазери, противоспътникови ракети и космически апарати, способни да се намесват в работата на други в орбита. Тези инструменти се разработват и потенциално се използват от големи сили като Съединените щати, Русия и Китай. Потенциалното разработване на космическо антиспътниково ядрено оръжие от Русия, за което съобщи американското разузнаване, е краен пример за такива възможности за противодействие на космическото пространство, въпреки че Русия отхвърли тези твърдения.

Последиците от подобни оръжия са огромни и притеснителни, като се разпростират отвъд военните цели до критична гражданска инфраструктура като сателити за прогнозиране на времето и глобални навигационни системи. САЩ обвиниха Русия, че е изстреляла сателити, способни да атакуват други в ниска околоземна орбита, което последва предишни подозрения за изстрелване на руски контракосмически системи.

Проследяването на развитието на възможностите за противодействие на космическото пространство е предизвикателство поради тайния им характер и двусмисленото им предназначение.

Русия и Китай са усъвършенствали своите технологии за противодействие на космическото пространство, докато САЩ продължават да развиват своите космически изследвания и способности. Това развитие се случва на фона на подновения фокус върху космоса, където САЩ и Китай се състезават за постигане на важни цели като кацане на астронавти на Луната и създаване на изследователски бази.

Възраждането на интереса към космоса се дължи и на геополитическото съперничество на Земята.

Експертите предполагат, че Пекин и Москва все повече се фокусират върху това да лишат САЩ от възможността да използват своите космически възможности по време на конфликти. Този стремеж за развитие на контракосмически способности се корени в желанието да се неутрализират предимствата на САЩ в космоса, които са неразделна част от военните им операции.

В исторически план САЩ и Съветският съюз се занимават с разработване на технологии за противодействие на космическото пространство по време на Студената война, като полагат усилия да обезвредят сателитите си. След разпадането на Съветския съюз САЩ се превърнаха във водеща сила в областта на космическите способности, свързани с военните операции, статут, който Русия и Китай се опитват да оспорят.

Смята се, че Русия е възобновила изследователски програми за борба със спътници от времето на Студената война, включително разработване на лазерна система, носеща се от самолет, която да разрушава разузнавателни спътници.

Последните данни сочат, че Русия разширява възможностите си за водене на електронна война, като включва технологии за заглушаване на космически данни. Освен това Русия е изстреляла космически апарати, които могат да наблюдават чужди спътници, което потенциално показва тестове на оръжия.

Амбициите на Китай в областта на противодействието на космическото пространство станаха очевидни през 2007 г., когато Китай използва ракета, за да унищожи един от остаряващите си метеорологични спътници. Това сложи край на застоя след Студената война в областта на деструктивните антиспътникови тестове. Оттогава насам Китай е провел няколко ракетни теста, за да подобри способността си да поразява спътници. Космическите сили на САЩ смятат, че Китай разработва заглушители и наземни лазерни системи за нападение на сателитни комуникации.

Операциите на Китай в космоса, макар понякога да е трудно да бъдат класифицирани като оръжейни разработки, биха могли да имат военни приложения. Това включва сателити, оборудвани с роботизирани ръце, способни да се приближават и манипулират други сателити, за които китайски официални лица намекнаха, че биха могли да имат антисателитни способности.

Въпреки тези постижения, Китай и Русия публично се противопоставят на милитаризацията на космоса.

 И двете страни са създали военни сили, занимаващи се с космическа дейност, което съответства на създаването на Космическите сили на САЩ през 2019 г. САЩ се позиционираха като лидер в насърчаването на мирното използване на космоса и се въздържаха от разработване на оперативни програми за разрушителни антисателитни способности, като вместо това се съсредоточиха върху неразрушителни методи като електронната война.

Представители на САЩ подчертават необходимостта да се противодейства на космическите възможности на други държави, за да се запазят стратегическите предимства. Тази загриженост е накарала съюзниците на САЩ, като Франция и Австралия, да търсят свои собствени способности за противодействие на космическото пространство, като се съсредоточават върху неразрушителни методи като заглушаване и лазери. Израел също е използвал заглушаване на GPS във военни операции.

Тенденцията към неразрушителни мерки за противодействие на космическото пространство се обуславя от тяхната ефективност при прекъсване на мрежите без трайни щети. Кибератаките, по-специално, предлагат рентабилни средства за постигане на тези цели.

Понастоящем в орбита се намират над 7500 действащи спътника, като по-голямата част от тях са собственост на САЩ и са предимно търговски.

След нахлуването си в Украйна Русия обвинява Запада, че използва търговски сателити за военни цели, и заплашва да атакува такава инфраструктура. Твърденията, че Русия разработва ядрено оръжие, базирано в космоса, въпреки че се отричат от Москва, пораждат опасения относно потенциала на такива оръжия да причинят широкомащабни разрушения и дълготрайни отломки.

Китай също изрази загриженост относно военното използване на спътникови формации като Starlink на SpaceX и призова за мерки за неутрализиране на подобни заплахи. Китайски изследователи са проучили въздействието на ядрени детонации в космоса, които биха могли да засегнат сателити и други космически апарати.

Договорът за космическото пространство от 1967 г., който забранява разполагането на оръжия за масово унищожение в космоса, остава крайъгълен камък на международното космическо право.

Неотдавнашните геополитически напрежения обаче поставиха неговите принципи под напрежение. Наскоро Русия наложи вето на усилията, водени от САЩ и Япония, за потвърждаване на принципите на договора в ООН, като вместо това се застъпи за по-широка забрана на всички оръжия в космоса.

Бъдещите усилия за установяване на правила за космическото пространство ще бъдат изправени пред сериозни предизвикателства, особено ако Договорът за космическото пространство бъде нарушен.

Разработването и потенциалното използване на ядрени оръжия в космоса ще има дълбоки последици за използването на космоса и контрола върху оръжията, като ще застраши мирното и съвместно използване на тази критична област. /БГНЕС

------------------------------------------------------

 

Симон Маккарти, Си Ен Ен

Последвайте ни и в google news бутон