Покрай наближаващите празници и тежките трапези, всеки внимава какво слага на масата за семейството си. Разбира се, винаги за предпочитане е чистата храна, преработена възможно най-малко, и отгледана от трудолюбиви ръце в чиста околна среда и с подходяща храна, предава репортер на БГНЕС.
Вече над 20 години Стефан и Ани от пазарджишкото село Церово отглеждат свое стопанство, като се грижат за земеделски продукти и животни. През лятото то изобилства от плодове и зеленчуци, а през зимата - от месни деликатеси.
Тази година ароматът на суджуци и луканки, оставени да съхнат под декемврийското слънце и вятър, от далеч примамва клиентите.
Една от най-колоритните им стоки, които предлагат и на пазара в столицата, са шарените яйца. Във всички възможни шарки на бежовото, както и сини или напълно бели, яйцата са от свободни кокошки, отглеждани на двора. "Цветът на яйцата се дължи на различните породи на кокошките - например, животните от породата "Ломан Браун" се славят като едни от най-носливите, като снасят всеки ден в продължение на поне 3-4 години, с изключение на зимата, когато традиционно си почиват и сменят перата си. Те снасят дребни бежови яйца. Птиците от породата "Бял легхорн" са известни със своята грациозност и снежнобялото си оперение, като те пък снасят и снежнобели яйца", казва Стефан.
В стопанството му има и кокошки от традиционната мексиканска порода "Араукана", които снасят яйца със светлосин цвят. Сините яйца са с най-ниското съдържание на холестерол, и освен за ежедневна консумация, са много подходящи при различни режими, диети и захранване.
В стопанството на младото семейство греят и няколко екземпляра от френската порода Маран, която снася шоколадови на цвят яйца.
Покрай коледните празници особено актуални стават и пуйките, които вече са традиционно ястие и на българската трапеза. За отглеждането им трябва взискателност, но и ... тишина, за да не се безпокоят животните, разказва Стефан. Всички птици, независимо дали се ползват за месо или за яйца, трябва да живеят в свободна среда на двора, където да имат ежедневен достъп до пръст (заравяйки се в пръстта, животните си правят "бани" хем за удоволствие, хем да се чистят сами от евентуални паразити), както и до червейчета, които сами да намират в земята. От ключово значение за пернатите е да могат да намират и кълват и малки камъчета, които помагат на воденичките им да мелят храната им по-добре. Разбира се, свободното животно е щастливо животно, а добрата храна само помага за това, допълва производителят.
Най-добрата храна за човека е локалната и сезонната - локалната е тази, която расте най-близо до мястото, на което живее, тоест - да не идва от далеч, а сезонната е тази, която може да бъде намерена сега, тоест - отново да не идва от далечни страни, съветват производителите. IБГНЕС