С настъпването на лятото вероятно прекарвате повече време на слънце, което подпомага естественото производство на витамин D. Но достатъчно ли е това, за да се откажете от дневния прием на добавки през топлите месеци?
Повечето експерти отговарят с „не“ – все още трябва да приемате т.нар. „слънчев витамин“, предаде Хеълт (Health).
Има редица причини, поради които може да не получавате достатъчно витамин D, дори при слънчево време. Сред тях са живот в северни географски ширини, използване на слънцезащитен крем, прекарване на по-голямата част от деня на закрито, възраст над 65 години и по-тъмен тен на кожата.
Фармацевтът и специалист по гериатрия д-р Хедва Баренхолц Леви обяснява пред Health, че въпреки способността на тялото да синтезира витамин D при директно излагане на слънчева светлина, това често не е достатъчно, за да компенсира дефицита, натрупан през зимата.
На синтеза на витамин D влияят редица фактори, включително пигментацията на кожата, възрастта, часовете на престой на открито, диета с ниско съдържание на храни, богати на витамин D, както и някои медикаменти, които възпрепятстват неговото усвояване.
Единственият сигурен начин да разберете дали имате нужда от витамин D през лятото е чрез кръвен тест.
Според д-р Брина Конър, специалист по фамилна медицина и регенеративна медицина, за да получите достатъчно витамин D, трябва да излагате лицето, ръцете или краката си на директно слънце между 10 и 30 минути няколко пъти седмично. Ако живеете на север или имате по-тъмна кожа, може да се наложи по-продължително излагане на слънце.
„Продължителното излагане на слънце обаче крие рискове за здравето – като изгаряния и повишен риск от рак на кожата“, подчертава д-р Конър.
UV-B лъчението се преобразува в кожата във витамин D3 – активната форма на витамина. Д-р Леви посочва, че при редовно излагане на слънце няколко пъти седмично тялото може да получи около 80% от необходимата дневна доза витамин D.
Но ако сте над 65 години, имате по-тъмна кожа или използвате слънцезащита, естественият синтез на витамина е значително ограничен.
Според диетолога Джен Ернандес, препоръчителната дневна доза витамин D е 15 микрограма (600 международни единици – IU) за възрастни между 19 и 70 години и 20 микрограма (800 IU) за хора над 70 години. Дозировката и честотата на прием на добавки трябва да бъдат определени от медицински специалист въз основа на резултати от кръвни изследвания.
Витамин D се съдържа в ограничен брой храни. Сред естествените източници са мазни риби като пъстърва и сьомга, както и гъби, третирани с UV светлина. Обогатени храни като мляко, сокове и зърнени закуски също могат да съдържат добавен витамин D.
Други източници включват рибено масло от черен дроб на треска, сардини, яйца, телешки черен дроб, консервиран тон, сирене чедър и растителни млека като соево, бадемово и овесено.
Въпреки че е рядко, приемът на прекалено големи количества витамин D чрез добавки може да доведе до токсичност, тъй като тялото не изхвърля излишното количество. Това може да доведе до високи нива на калций в кръвта, бъбречна недостатъчност, сърдечни аритмии и дори смърт.
Признаците на токсичност включват загуба на апетит, гадене, повръщане, мускулна слабост, болки, дехидратация, бъбречни камъни и промени в настроението.
В обобщение, макар че тялото ви може да произвежда достатъчно витамин D през лятото, много хора навлизат в сезона с дефицит, особено ако са над 65 години, имат по-тъмна кожа, живеят на север или използват слънцезащита. За да определите дали и колко витамин D трябва да приемате, консултирайте се с медицински специалист, който може да направи изследвания и да препоръча подходящата доза. |БГНЕС