Развенчан е популярният мит за стареенето на мозъка

Умствените способности не намаляват задължително след 70-годишна възраст и в някои случаи те се увеличават, уверяват лекари, които изучават стареенето и мозъчната функция. Те разбиха популярния мит за влошаването на паметта и мисловните процеси при възрастните хора в разговор с Men's Health.

Скот А. Кайзер, директор на Центъра за гериатрично когнитивно здраве към Тихоокеанския невронаучен институт в Калифорния (САЩ), каза, че с възрастта кръвоносните съдове в мозъка стават по-малко еластични и в тях се появяват плаки. Въпреки това, според него, като цяло това не засяга способността на мозъка да изпълнява функционалните си задачи.

На свой ред неврологът Марек Марсел добави, че всеки човек има различна способност да се съпротивлява на промените, свързани с възрастта. „Ако си представите група от 5-годишни деца, те вероятно ще имат сходен ръст, речник и когнитивни способности. Но ако съберете 85-годишните заедно, те ще бъдат много различни“, казва лекарят. Той обясни, че някои ще имат болестта на Алцхаймер, други ще имат остър ум, а повечето ще показват средни когнитивни способности. Марсел твърди, че различните темпове на стареене на мозъка се обясняват с генетиката, факторите на околната среда и начина на живот на човека.

Смята се също, че с възрастта мозъкът придобива важни умения, които младите хора нямат.

Чип Конли, съосновател на образователна институция за възрастни хора и автор на книгата „Мъдростта на работа: Създаването на модерен старейшина“, вярва, че с годините се развиват мъдрост и интуиция, които помагат да се вземат правилните решения. Освен това, според Конли, невронните връзки между клетките се натрупват с годините, което помага за по-добрата адаптация към новите обстоятелства, контролирането на емоциите и по-ясното виждане на сложните проблеми. „Ако хората са отворени към нови идеи и преживявания, това е знак, че са в отлична психическа форма“, обобщава експертът. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон