Генетика, метаболизъм, нива на тревожност... Редица фактори биха могли да обяснят защо някои хора не усещат никакви последици след пиянска вечер. Но загадката остава.
Това е болка, с която всички сме запознати. Това е онази неделна сутрин, след пиянска нощ, в която всичко е размазано, с изключение на едно много ясно нещо: „Никога повече“. Това е цената, която плащате за твърде многото алкохол: главоболие, болки в червата и тревожност. Някои хора, никога не са изпитвали махмурлук. Тези малцина избрани преживяват последиците от запоя без никакви негативи и могат да проявят обичайния си ентусиазъм, сякаш нищо не се е случило. Но кои са те? Каква е тяхната тайна?
Вестник „Ню Йорк Таймс“ съобщава, че през последните петнадесет години изследователите изучават тези „хора, които не се поддават на махмурлук“, за да разберат какво ги отличава от обикновените смъртни. Защо от изобретяването на медовината насам те са били пощадени от това човешко страдание? Засега наистина не знаем. Единственото, което можем да кажем, е, че те съществуват и че не са редки.
Съществуването им е открито донякъде случайно през 2008 г. По това време едно проучване, публикувано в Националната библиотека по медицина, се опитва да разбере до каква степен консумацията на алкохол може да повлияе на работоспособността на участниците в него. Резултатът е, че една четвърт от тях не са били засегнати.
След това изследователите продължават проучването, като провеждат редица експерименти. За целта те накарали участниците да изпият достатъчно количество алкохол и на следващия ден им задали редица въпроси, за да измерят степента на тяхното страдание. Учените са разгледали и предишни изследвания на възрастни, някои от които са били наблюдавани за свързани с алкохола разстройства. „Това беше една и съща цифра отново и отново“, казва д-р Хауланд, професор в Медицинския факултет на Бостънския университет (Масачузетс) и съавтор на изследването.
Въпреки че няма сигурност за устойчивостта на махмурлука, учените са изложили редица теории. Една от тях е, че генетичен фактор определя дали човек има тази дарба, или не. Според Ан-Катрин Сток, невролог от Техническия университет в Дрезден, Германия, хората, които метаболизират алкохола по-бързо, са склонни да имат по-слабо изразен махмурлук.
Освен това тя казва, че тези, които усещат най-малко странични ефекти от питието, често са хора с ниски нива на ежедневна тревожност. От друга страна, тези, които са склонни към стрес и тревожност, по принцип по-трудно преживяват сутринта.
В по-широк план друга теория обяснява, че хората с по-слаба имунна система са склонни да се справят по-трудно с алкохола, отколкото тези, които са устойчиви. Докато чакаме някоя от тези теории да бъде потвърдена или да открием тайната за избавяне от махмурлука, е важно да слушаме тялото и главата си. И, разбира се, да пием умерено. |БГНЕС