Митрополит Антоний: Радваме се, че БПЦ е оглавена от новия български патриарх

Радваме се, че Българската православна църква е оглавена от новия български патриарх Даниил. Това заяви Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.

„Изборът за български патриарх е преди всичко Божи жребий, на Божия народ, който беше представен от своите делегати“, каза той пред БНТ.

Видинският митрополит Даниил беше избран за четвърти патриарх, след като на 13 март почина патриарх Неофит. Новият патриарх беше избран с гласовете на 69 делегати на Четвъртия църковен събор, за неговия опонент митрополит Григорий гласуваха 66 делегати. На интронизацията на Даниил Видински присъстваха представители на всички православна църкви, включително голяма делегация водена от Вселенския патриарх Вартоломей, който го определи като „Достоен“ и го прегърна.

Днес ще бъде първата патриаршеска литургия на Даниил, която той ще възглави съвместно с митрополитите на Светия синод и делегатите на поместните църкви, които пристигнаха за неговата интронизация.

Коментирайки дали избора на Даниил е бил неочакван, митрополит Антоний отбеляза: „Божият промисъл действа извън човешката представа, ние разсъждаваме по земному и се опитваме да предвидим нещо“.

Той също така отказа да коментира решението на някои духовници да напуснат църквата, след като стана ясен изборът на новия патриарх. „Не мога да коментирам, това е в приоритет на Софийска митрополия. Какво ще се случи ще покаже времето. Емоциите от вчерашния ден още не са стихнали“, каза митрополит Антоний. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон