Патриарх Даниил: Църквата означава единство

Задачите са много. Главата на БПЦ е личност, която трябва да олицетворява единството на Светия Синод на БПЦ и на народа. Призванието на Църквата е да събира тези, които са разделени.

Това заяви българският патриарх Даниил преди да отслужи своята първа патриаршеска литургия в храм паметника „Свети Александър Невски“, предаде репортер на БГНЕС.

„Църква означава единство. Самото име на Църквата ни говори за това единство. Народ, който е призван от Бога, да бъде съединен с Църквата в едно“, добави новоизбраният духовен водач на православните българи.

Патриарх Даниил определи днешният ден като знаменателен, защото на него отбелязваме завръщането на мощите на Свети Иван Рилски в Рилския манастир през 1469 г.

„Рилският манастир е първият общонароден български институт, който се възражда след падането на България под турско робство. Мястото на Свети Иван Рилски е изключително“, заяви патриархът и подчерта, че е знаменателно, че през каквито и неприятности да е преминавала нашата държава и Рилския манастир, те винаги са били възстановявани. „Много ясно се вижда подкрепата на светеца, неговото закрилничество. Той е един общобългарски покровител, който от една страна се застъпва пред Бога за всички нас, а от друга ни показва какъв е Пътят на всички нас“, подчерта патриарх Даниил.

Той коментира и решението на Никанор да напусне църквата, след като стана ясно, кой е новоизбраният български патриарх. „Бих го посъветвал най-напред да се обърне към своя епархийски архиерей. Ние сме преди всичко хора и е добре да общуваме помежду си, а не чрез Фейсбук“, каза патриарх Даниил.

Видинският митрополит Даниил беше избран за четвърти патриарх, след като на 13 март почина патриарх Неофит. Новият патриарх беше избран с гласовете на 69 делегати на Четвъртия църковен събор, за неговия опонент митрополит Григорий гласуваха 66 делегати. На интронизацията на Даниил Видински присъстваха представители на всички православна църкви, включително голяма делегация водена от Вселенския патриарх Вартоломей, който го определи като „Достоен“ и го прегърна.

Днес ще бъде първата патриаршеска литургия на Даниил, която той ще възглави съвместно с митрополитите на Светия синод и делегатите на поместните църкви, които пристигнаха за неговата интронизация. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон