Мицотакис заплашва Мицкоски: Не сте Македония

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис пристига в Обединената база Андрюс, Мериленд, окръг Колумбия, САЩ.

В понеделник Мицотакис замина за Вашингтон, където днес започва участието му в срещата на върха на НАТО.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще повдигне въпроса за поведението на новото държавно ръководство на Република Северна Македония и спазването на Преспанското споразумение. Това се очаква да се случи по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон днес.

Неизползването на конституционното име на държавата от страна на новото правителство в Скопие, начело с премиера Християн Мицкоски, както изрично предвижда Споразумението от Преспа, но и цялостната позиция на министър-председателя и президента на РСМ, които неколкократно подчертаха, че страната ще се нарича "Македония" във вътрешен план, предизвикаха остра реакция в Атина. В две интервюта Мицотакис предупреди, че ще повдигне въпроса пред НАТО и предупреди, че отношението на съседната държава поставя спирачка на европейския ѝ път.

В понеделник Мицотакис замина за Вашингтон, където ще остане до петък с натоварена програма. Основната част от пътуването е свързана с юбилейното събитие по случай 75-годишнината на НАТО. На срещата на върха ще бъде утвърдено и назначаването на Марк Рюте за нов генерален секретар на НАТО. За първи път срещата на върха ще се проведе с участието на 32 съюзници, след като приключи присъединяването на Финландия и Швеция.

Тридневната среща на върха - от 9 до 11 юли - има широк дневен ред, включващ укрепването на отбранителните способности на Алианса и увеличаването на приноса на европейските държави - членки на НАТО, и Канада за осъществяването на планираните инвестиции. В дневния ред са включени също потвърждаването на подкрепата за Украйна, сътрудничеството на НАТО с партньори като ЕС и Индо-тихоокеанската четворка - Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея, както и с държавите от Южното съседство за справяне с общите предизвикателства пред сигурността като тероризма, незаконната имиграция и защитата на свободното корабоплаване. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон