Съюзник на Мицкоски поиска денонсиране на Договора с България

Социалистическата партия на Македония /МСП/, коалиционен партньор на управляващата ВМРО-ДПМНЕ, поиска денонсиране на Договора с България и протоколите към него, предаде репортер на БГНЕС.

Председател на партията и вицепремиер в кабинета на министър-председателя Християн Мицкоски е Люпчо Димовски, който отговаря за политическата система.

В съобщение на партията се казва, че "лидерите на източните и южните съседи на Македония действат оркестрирано с имперски искания срещу интересите на македонския народ."

"С изявленията си те отново показват национал-шовинистичните стремежи на 19 век, пренебрегвайки реалността и съществуването на македонския народ и страна като независима, суверенна и независима държава, утвърдена в международни системи и организации. Необходимо е да се започне процедура по преразглеждане и предоговаряне до прекратяване на асиметричния договор с уж добрия съсед, тоест протоколите и съпътстващите ги документи, които се променят и допълват в ущърб на Македония. С инициативна външна политика и действайки в духа на демократична и равнопоставена позиция на държавите е възможно да се премахнат последствията, причинени от вътрешните предатели, променили името и символите на Македония", твърди МСП.

Репортерът на БГНЕС припомня, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество бе подписан на 1-ви август 2017 г. от тогавашните премиери на България и Република Македония Бойко Борисов и Зоран Заев. Споразумението отвори пътя на Скопие за разрешаване на спора за името с Гърция, за присъединяването към НАТО и пътя към членство в Европейския съюз.

МСП е откровено просръбска формация. В продължение на десетилетия нейн лидер беше вече починалият Любисав Иванов - Дзинго, който директно общуваше със сръбския подземен свят и паравоенни формирования, а неговите медии се превърнаха в основно оръдие на режима на Никола Груевски за антибългарска истерия и разрушаването на правовия ред в държавата. Дзинго беше сред най-известните привърженици на режима на Слободан Милошевич и до последно поддържаше близки връзки с Белград. Телевизия "Сител" на Дзинго преди смъртта му, а днес контролирана от неговия син, участваше в призивите за щурмуване и погром на американското посолство в Скопие през пролетта на 1999 г.

В настоящето правителство вицепремиер е и просръбския и прокремълски политик Иван Столкович, който обяви, че ще напусне РСМ, ако българите бъдат вписани в Конституцията. Стоилкович нарече "Дисниленд" геноцида в Сребреница от 1995 г., когато босненските сърби избиха над 9000 босненски мюсюлмани. През месец октомври м. г. политикът заяви, че "македонската държава няма бъдеще без Сърбия". Вицепремиерът посреща в Скопие всеки руски политик, дошъл на посещение, включително външния министър Сергей Лавров. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон