Мицкоски се срещна със съюзник на Тръмп във Вашингтон

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски се срещна с влиятелния републикански дипломат и съюзник на Доналд Тръмп - Ричард Гренел, предаде БГНЕС.

Мицкоски беше придружен от министъра на външните работи Тимчо Муцунски и министъра на отбраната Владо Мисайловски. Тримата ще участват в срещата на върха на НАТО във Вашингтон.
„Ползотворна и приятелска вечеря с Ричард Гренел, американски дипломат, бивш директор на американската разузнавателна служба и добър познавач на ситуацията на Балканите. Икономиката, енергетиката и върховенството на закона - теми за задълбочаване на сътрудничеството“, написа във "Фейсбук" македонският министър-председател.
БГНЕС припомня, че Гренел е довереник на бившия американски президент Доналд Тръмп. Гренел има отлични връзки със сръбския президент Александър Вучич и унгарския премиер Виктор Орбан. По време на мандата на Тръмп той беше посланик на САЩ в Германия, директор на Националната разузнавателна общност на САЩ и специален представител в преговорите между Белград и Прищина. Участвал е в няколко републикански администрации като държавен служител.
Ричард Гренел участва в мащабните инвестиционни планове на зетя на Тръмп Джарет Къшнър в Сърбия.
В средата на месец май сръбското правителство одобри споразумение с Къшнър за изграждането на луксозен хотел на мястото на бившия комплекс на Генералния щаб на югоармията в Белград. Сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич подписа "Споразумение за ревитализация на комплекса на бившия Федерален секретариат за национална отбрана" с компанията Affinity Global Development.
Щабът беше ударен от НАТО през 1999 г., когато Алиансът проведе операция „Съюзна сила“ срещу Съюзна република Югославия. Белград беше принуден да прекрати жестоките репресии срещу косовските албанци и да изтегли военните и полицейските си сили от Косово. Комплексът беше обявен за обект на културното наследство през 2005 г. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон