Марк Рюте - „Укротителя на Тръмп“ оглавява НАТО

Високият 1,93 м 57-годишен Рюте има редица прякори, сред които "Тефлоновият Марк" заради устойчивостта пред скандали и "Укротителя на Тръмп" заради способността му да се разбира с бившия президент на САЩ.

Известен с това, че ходи на работа с велосипед, нидерландецът Марк Рюте ще се нуждае от всичките си умения за балансиране, за да преведе НАТО през един от най-трудните периоди в историята му.

32-те държави членки на НАТО назначиха бившия нидерландски министър-председател за свой следващ генерален секретар. Той ще встъпи в длъжност на 1 октомври и ще стане четвъртият нидерландец начело на алианса.

Високият 1,93 м 57-годишен Рюте има редица прякори, сред които "Тефлоновият Марк" заради устойчивостта му пред лицето на скандала и "Укротителя на Тръмп" заради способността му да се разбира с бившия президент на САЩ.

Първото качество му позволи да остане министър-председател в продължение на 14 години, най-дълго в страната, като преживя оставката на правителството си през 2021 г. след скандал за социалните помощи. В крайна сметка той подаде оставка миналата година след вътрешни борби в коалицията му по въпроса за предосъавянето на убежище за бежанци.

Втората компетентност може да се окаже от решаващо значение начело на НАТО, с възможното завръщане на власт на Тръмп, който е пословично скептичен по отношение на ангажимента на Съединените щати към алианса.

На него се приписва заслугата да спаси срещата на върха на НАТО през 2018 г., като разговаря с Тръмп за разходите за отбрана.

Той също така прояви типичната нидерландска откровеност с бившия републикански президент по време на посещението си във Вашингтон през 2018 г., където го прекъсна с решително "не", когато той заяви, че би било "положително" да не се постигне търговско споразумение с ЕС.

Неотдавна Рюте отново беше откровен на Мюнхенската конференция по сигурността, като заяви, че Европа трябва да работи "с всички на терена".

"Цялото това мрънкане и стенания за Тръмп, чувам го постоянно през последните няколко дни, нека да спрем", каза той.

Що се отнася до Украйна, Рюте оглави усилията за снабдяване на страната с изтребители F-16 - решение, определено като "историческо" от президента Володимир Зеленски по време на пътуване до Нидерландия.

"Украйна трябва да спечели тази война. За нейната и нашата сигурност", каза човекът, който не се поколеба да опише руския президент Владимир Путин като "студен, брутален и безмилостен" малко след руската инвазия в Украйна.

За да стане ръководител на НАТО, Рюте показа големи дипломатически умения, за да убеди основните въздържатели - Турция и Унгария.

Последните бяха обидени от негови коментари, когато той заяви, че Будапеща не трябва да бъде част от ЕС след приемането на закон, забраняващ популяризирането на ЛГБТК съдържание сред непълнолетни.

Освен това той разгневи южноевропейските държави с твърдата си позиция по отношение на плановете за финансово спасяване, което му спечели още един прякор: "Г-н Не".

В собствената си страна Марк Рюте се гордее с имиджа на "г-н Нормален". Освен че пристига с велосипед на срещи с чуждестранни лидери, той пазарува в супермаркет и кара собствения си Saab, за да посети краля.

Във видеоклип, който стана популярен, той настоява да почисти кафето, което току-що е разлял в една от правителствените сгради, под аплодисментите на служителите.

Политическата му кариера обаче е белязана от няколко скандала. Внезапното разпадане на неговата коалиция миналата година предизвика избори, спечелени от крайнодясната партия на Герт Вилдерс.

Марк Рюте е най-малкият от 7 деца. Баща му Изаак е бил собственик на магазин. Майка му Мике е сестра на първата съпруга на Изаак, която умира в японски лагер по време на Втората световна война.

Първоначално мечтае за кариера на пианист, но след следването си постъпва на работа в англо-нидерландския потребителски гигант Unilever.

Безбрачието му предизвиква медийни спекулации, но той винаги отклонява въпросите, като казва само, че е "щастлив".

Описва себе си като "човек на навика и традициите" и прекарва целия си живот в Хага, където преподава на доброволни начала.

"Марк не обича промените, винаги иска едно и също нещо", казва Марко Римелзван, неговият фризьор. | БГНЕС

------------------------------------

Шарлот Ван Оуверкерк за АФП

Последвайте ни и в google news бутон