Курти към ЕС: Диалог с Вучич само след затвор за терористите на Белград

Косовският министър-председател Албин Курти припомни на Европейския съюз и сръбския президент Александър Вучич трите условия за продължаване на диалога Прищина-Белград, предаде БГНЕС.

На 26 юни двамата лидери и върховният представител по въпросите на външните работи Жозеп Борел трябваше да се срещнат в Брюксел, но плановете пропаднаха.

Курти изпрати послание до Съюза чрез своя политически съветник Йетон Зулфай.

"Премиерът (Курти) не се срещна с Вучич, а причините са ясни. Последната тристранна среща се проведе на 14 септември 2023 г. Само десет дни по-късно паравоенна група, спонсорирана и обучена от Сърбия, извърши терористична атака в село Банска", припомни Зулфай.

Девет месеца по-късно, терористите и техният лидер Милан Радойчич са на свобода под защитата на Сърбия. През декември 2023 г. бившият сръбски премиер Ана Бърнабич изпрати писмо до Европейска служба за външна дейност /ЕСВД/, в което заяви, че за Сърбия Основното споразумение нито е приемливо, нито е правно обвързващо", добави той, цитиран от "КоССев".

Косовският премиер Албин Курти поиска три условия да бъдат изпълнени от Белград.

1. Подписване на Основното споразумение; 2. Оттегляне на писмото към ЕСВД и 3; Предаване на Милан Радойчич и цялата терористична група на правосъдието.

"В крайна сметка, това трябваше да са искания на ЕС, а не на Косово", подчерта Йетон Зулфай.

Пропадането на срещата на 26 юни беше потвърдено от Вучич след срещите му с Борел и специалния пратеник на ЕС за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак. .

"Среща с Курти нямаше, защото Курти не искаше или не смееше - попитайте го - да се срещне с мен и да разговаряме. Вярвам, че ще научите повече за това от европейците", заяви Вучич.

Той подчерта, че три пъти се е връщал на срещата с Борел и Лайчак, които са му предавали посланията на Курти, на които той е отговарял. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон