Фигаро разкри: Булгари са българи, нямат връзка с гърците

Булгари отдавна са се превърнали в символ на изискания лукс. Дълги години се водят спорове откъде идва тази фамилия. По повод на 140-годишнината от основаването на прочутата марка своето тълкувание дава и авторитетното френско издание „Фигаро“.

То е категорично, че макар фамилията да идва в Италия от Гърция, е с български корени.

В съвременна Гърция и до днес се среща фамилията Вулгарис. Обикновено това са потомците на онези над 2000 наши сънародници, които активно се включват в борбата за Независимост на Гърция /1821-1830 г./ Сред тях има много военни, дори генерали. Има и един министър-председател Димитриос Вулгарис.

Но най-прочутият род Вулгари или Булгари е от остров Корфу. Предполага се, че те произхождат от българските царе. За значението на тази фамилия говори факта, че те са държали мощите на Свети Спиридон, покровителя на острова. С тяхната фамилия се свързва и големия просветител и държавник Евгениос Вулгарис, който фактически е създателят на съвременния гръцки език.

Любопитното е, че в някои писания прочутата италианска също води произхода си от знаменития род от остров Корфу, но за повечето изследователи това е малко вероятно.

Основателят на бижутерийната фирма Сотириос е роден през 1857 г. в гръцкото планинско село Каларитес, намиращо се на изток от големия епирски град Янина. За „Фигаро“ няма съмнения, че родът му е емигрирал от България, както много други българи, в земите, които по-късно са присъединени от Гърция по време на Балканските войни. Като причина за напускането е посочена поредната руско-турска война – Кримската.

Сотириос, както и цялото му семейство се занимават с изработването на бижута от сребро и злато. Поредната Руско-турска война през 1877-1878 г. отново принуждава семейството да търси по-спокойно място. Те се преместват на Корфу, а оттам през 1880 г. младият златар се отправя вече за Ботуша.

Сотириос първо се установява в Бриндизи, където прави красиви, но евтини украшения, след това в Неапол и най-накрая се мести във Вечния град. Така започва сагата…

В ранните си години Булгари е известна със сребърните си изделия, които заимстват елементи от византийското и ислямското изкуство, съчетавайки ги с флорални мотиви. Огромно влияние върху дизайна на Сотириос оказват и модните тенденции, идващи от Париж. Бижутата от началото на 20-те години се характеризират с платинени обкови в стил ар деко, докато тези от 30-те години се отличават с геометрични диамантени мотиви - понякога в комбинация с цветни скъпоценни камъни. По това време популярни са и бижутата с възможност за преобръщане, а един от основните модели на Булгари е Trombino - малък пръстен с форма на тръба.

Сотириос умира през 1932 г. и е наследен от двамата си сина Джорджо и Константино, които също като баща си и поколенията преди него са запленени от златото и скъпоценните камъни. Двамата превеждат фамилията през трудните години на Втората световна война, когато скъпоценните камъни са кът, и повечето бижута са изработени само от злато. Създават и прочутите часовници гривни Серпенти.

За славата на Булгари през следвоенния период допринасят и холивудските и италиански кинозвезди. През 50-те години на ХХ век сред най-известните клиенти на Булгари са Елизабет Тейлър, Анна Маняни, Ингрид Бергман и Джина Лолобриджида. През 70-те години марката открива и своите бутици в Ню Йорк, Монте Карло, Женева и Париж.

Днес 140 години след създаването си тя вече е част от голямата група на Луи Вютон и продължава да радва ценителите на изискания вкус с прекрасните си бижута, в основата на които стоят и българската традиция за обработка на благородните метали. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон