Димитър Русков: Истерия край Вардар! Българите в Албания са три пъти повече от северномакедонците

Димитър Русков, Международен отдел на Агенция БГНЕС

Основен страх в Скопие, е че съществуването на българското малцинство в Албания ще докаже измамния и античовешки характер на съвременният македонизъм.

Поредна антибългарска истерия завладя Северна Македония. Този път причината са резултатите от преброяването в Албания, които показват, че българите в Албания са три пъти повече от северномакедонците. Преброяването се проведе през септември-октомври миналата година и е част от подготовката на страната за стартиране на преговори за членство в ЕС. Основна цел на преброяването е да се съберат факти относно демографския, социалния и най-вече икономическия профил на бъдещата членка на ЕС. От публикуваната от Националния статистически институт на Албания информация, става ясно, че българите в страната са 7,057, а северномакедонците – 2,281.

Тези резултати доведоха до истерия лидерите на македонските националисти в Албания. От партията „Алианс на македонците в Албания за европейска интеграция“ (МАЕИ), обявиха, че преброяването води до "асимилация на македонците в Албания“, а Панди Яни от „Партията на свободата за Мала Преспа“, заяви че "българи в Албания са само работещите в българското посолство в Тирана" - теза, подкрепяна системно и от МАЕИ. Допълнително, те твърдят, че няма българи в Албания, защото в преброяванията за последните 100г. е нямало записан нито един българин. От двете партии обявиха, че не признават резултатите от преброяването и ще настояват то да се проведе повторно.

В кръга на шегата, ако се приеме, че македонските екстремисти са прави, излиза, че посолството на България в Албания е най-голямото в света с над 7 хиляди служители.

Каква е истината ?

Преброяването в Албания миналата година беше първото, в което гражданите на страната можеха да отбележат „българин“ в квадратчето за етническата си принадлежност. Това се случи, след като през 2017г. Албания призна съществуването на българско малцинство в страната, наред с други 8 етнически групи. Още тогава македонските националисти твърдяха, че това е грешка и българи в Албания не съществуват. Македонското малцинство е признато в Албания през 50-те години на миналия век.

Преброяването води със себе си нов тип гаранция за защита на колективните права на българите. Това няма да се хареса на местните македонски екстремисти, защото от сега оспорването на съществуването на българите в Албания ще се преследва от прокуратурата като престъпление от омраза.

Основен страх в Скопие, е че съществуването на българското малцинство в Албания ще докаже измамния и античовешки характер на съвременният македонизъм, според който българи и македонци никога не са били един народ.

След излизането на резултатите от преброяването вчера, учените и историците в Албания ще трябва да обяснят как са се появили българите в страната и от кога датира тяхното културно-историческо наследство? Дали това културно-историческо наследство предхожда 1945г., когато насилствено започва създаването на съвременната македонска идентичност над българската такава.

Присъствието на българи в Албания доказва един много важен факт, че България и Албания в миналото са имали обща етническа граница и е повече от логично да се предположи, че на територията на днешна Северна Македония е живял част от българския народ, далеч преди 1945г.

Съществуването на българите в Албания ще накара Скопие още по-трудно да обясни феномена, според който българите в Северна Македония са около 3,500, а македонски граждани, които са получили българско гражданство по произход от 2007г. до днес са близо 140 хиляди.

Преброяването в Албания донесе и още една лоша вест за властите в Скопие. Съгласно новата формулировка македонците в страната вече „не постоят“ (не съществуват), защото на тяхно място са се появили „северномакедонците“. Очевидно след смяната на името на Северна Македония през 2018 г., албанските власти са възприели подхода да наричат тази част от своето население северномакедонци, за да направят разлика между гражданите на Северна Македония и гражданите на Северна Гърция, които също се наричат македонци.

Резултатите показват и още нещо, а именно, че Албания е решена да измине успешно своя европейски път. За разлика от Северна Македония, страната осъзнава, че спазването на правата на човека и малцинствата са основна ценност и гаранция за членство в ЕС. І БГНЕС

---------------

Димитър Русков, Международен отдел на Агенция БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон