Д-р Николай Шарков: Имаме свръхброй зъболекари на глава от населението - ВИДЕО

На въпроса граждани от кои държави идват да се лекуват в България, председателят на БЗС коментира, че това е трудно проследим процес в денталната медицина, но обикновено това са граждани на Великобритания, където държавата има проблем с денталното лечение.

Денталното лечение в България е на световно ниво.

В България има свръхброй зъболекари на глава от населението.

Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Николай Шарков, председател на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз (УС на БЗС).

С него разговаряме за медицинския туризъм и възможността чуждестранни пациенти да се лекуват в България.

„Медицинският туризъм означава граждани от една държава да предпочетат да се лекуват в друга държава, поради едни или други обстоятелства“, отбеляза д-р Шарков.

Зъболекарят забелязва, че напоследък има тенденция българите, подведени от реклама, подведени от добра мотивация, да се лекуват в съседна Турция. „В други държави също се лекуват, държави от Европейския съюз, като се използва директивата за трансграничното лечение и правата на пациентите в ЕС и се използват здравноосигурителните фондове за тази цел“, обясни той.

На въпроса граждани от кои държави идват да се лекуват в България, председателят на БЗС коментира, че това е трудно проследим процес в денталната медицина, но обикновено това са граждани на Великобритания, където държавата има проблем с денталното лечение. „Също така идват и спорадично от други европейски държави, като те знаят не толкова от рекламни материали, а от думите на техни приятели, познати, че денталното лечение в България е качествено“, добави той.

В България има предостатъчно дентални специалисти, подчерта д-р Шарков и поясни, че страната ни се намира в тъмносинята зона на картата в доклада за орално здраве на Световната здравна организация (СЗО). „Мисля, че две държави са в тъмносиня зона. Тъмносиният цвят означава, че имаме свръхброй зъболекари на глава от населението“, обясни той.

Стоматологът отговори и къде се нарежда България по отношение на денталното здраве. „Денталното лечение е на европейско и на световно ниво. А относно денталното здраве, би могло да бъде и много по-добро“, каза той и допълни, че целта е България да достигне състояние на здравето на устата, както е в скандинавските държави, които са водещи.

Попитан как пациентите да се грижат най-добре за денталното си здраве, д-р Шарков ги посъветва да посещават поне два пъти годишно лекаря си по дентална медицина, който ще им даде изключително точни указания как да опазват здравето на устата си с елементарни и на практика абсолютно безплатни методи, за да не посещават често денталните клиники с проблеми, свързани със зъбите, венците или тъканите в устата. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон