Американски учен: Посланикът ни в Белград обслужва Вучич

Александър Вучич и Кристофър Хил

Посланикът на САЩ в Сърбия Кристофър Хил защитава повече позицията на официален Белград, отколкото политиката на американското правителство.

Това заяви американският професор в университета "Джон Хопкинс" Даниел Сървър.

"Хил последователно одобрява позицията на Белград. Посланикът ни в Косово Джефри Ховениер е много по-близо до това, което според мен е и трябва да бъде позицията на САЩ. Би било добре някой от Държавния департамент да изясни този въпрос", каза Сървър, цитиран от косовските медии.

В неотдавнашно интервю посланик Хил заяви, че ЕС иска от Белград "точно това, което казва, че иска, а именно нормализация" и посочи, че има членки на Съюза, които не признават Косово.

Хил обяви, че признаването на Косово не е условие за присъединяване на СЪрбия към Европейския съюз. Ховениер му отговори, че диалогът между Косово и Сърбия трябва да приключи с взаимно признаване като задължително условие за европейското бъдеще на Белград.

Професор Сървър е убеден, че би било неразумно Сърбия да влезе в ЕС, без да признае независимостта на своята съседка.

"Би било много глупаво ЕС да направи Сърбия членка без пълно и окончателно решение на всички въпроси, свързани с Косово. Това трябва да включва официално дипломатическо признаване. На практика всяка от 27-те страни-членки на ЕС може да блокира приемането на Сърбия, без да признава Косово. Очаквам повече от една, а може би и много държави да са готови да направят това", подчерта Сървър. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон