30-минутна тренировка може да спомогне борбата с рака на гърдата

Хората, които се борят с рака на гърдата, могат значително да подпомогнат защитата на организма си срещу болестта, като променят начина си на живот, който допринася и за цялостното здраве. Активността е от решаващо значение за поддържане на добро здраве, а сега финландски учени откриха, че само 30 минути ежедневни упражнения могат да засилят борбата на организма с раковите клетки, съобщи The Mirror.

Изследователи от Университета в Турку, Финландия, провеждат проучване с участието на 20 пациенти с рак на гърдата, които все още не са били подложени на никакво лечение. Анализирайки кръвните проби, взети преди, по време и след половин час физическа активност, те забелязали, че при много от участниците се е увеличил броят на белите кръвни клетки, които се борят с рака. 
Белите кръвни клетки играят жизненоважна роля в способността на имунната система да се бори с инфекциите и болестите. Само някои видове от тези клетки обаче могат да атакуват и елиминират раковите тумори, докато други могат да насърчат растежа им.
Повишаването на нивата на Т-клетките, които са от типа, борещ се с рака, е от съществено значение за спиране на прогресията на рака и потенциално постигане на ремисия.
"Балансът на различните видове бели кръвни клетки определя дали имунната система работи за унищожаване на рака или за неговото подпомагане. Ако в областта на тумора има повече клетки, които унищожават рака, отколкото такива, които го подкрепят, организмът е по-способен да се бори с него", каза водещият автор на изследването Тия Койвула. 
В едно скорошно проучване 20 пациенти се качват на велосипеди за упражнения за 30-минутна сесия, а резултатите са очевидни. След тренировката в телата им се наблюдава повишаване на Т-клетките, тези важни воини на имунната ни система, докато лошите клетки, отговорни за растежа на туморите, не са се изправили на крака.
"Установихме, че по време на тренировката броят и делът на клетките, унищожаващи рака, се увеличава в кръвния поток, докато делът на клетките, които го насърчават, остава същият или намалява. Все още обаче не е ясно дали тези промени, наблюдавани в кръвния поток, водят и до промени в броя на белите кръвни клетки в областта на тумора", обясни Койвула, хвърляйки светлина върху резултатите. 
Финландският екип, задълбал в изследванията на рака, не спира дотук; той се замисля дали видът и стадий на рака на гърдата влияят върху начина, по който организмът изхвърля белите кръвни клетки. Тяхното задълбочено проучване на данните разкри, че по-големите тумори и чувствителните към хормони ракови заболявания са свързани със спад в производството на тези борещи се с рака клетки.
Но остава горещият въпрос: дали тези бели кръвни телца, предизвикани от физическите упражнения, действително си проправят път до поразените от рак места?
За да се намери отговор на този въпрос, са необходими още проучвания. 
"В това проучване се вижда, че броят на почти всички видове бели кръвни клетки намалява до стойностите в състояние на покой един час след тренировката. Със сегашните знания не можем да кажем къде отиват белите кръвни клетки след упражнението, но в предклинични проучвания е наблюдавано, че раковите клетки мигрират в областта на тумора", каза Койвула. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон