Силяновска: Вписването на българите в конституцията няма да открие пътя на РСМ към ЕС

„Ако някой си мисли, че в момента, в който напишем българите в конституцията, процесът на евроинтеграция ще започне, мисля, че това отново е илюзия“.

Това заяви тази президентът на Северна Македония Гордана Силяновска Давкова в предаването "Само интервю". 
„В ЕС се разви широк дебат за деблокиране на разширяването. Има проучвания за това как да се ограничи използването на правото на вето поради всичко това, което се случва. Ветото няма да ни спре, можете да сте сигурни, и тогава целият процес ще бъде заплашен от разширяване. А нали ЕС без Западните Балкани е недовършена симфония и ние сме ахилесовата пета. Думата ми е, че всички тези аргументи и предложения са, да речем, само да има вето в началото или в края, или в началото и в края, а междувременно ветото да не може да се използва. Припомням нашето предложение, че ние казахме, че досега сме забавили прилагането на някои разпоредби в Конституцията, това също може да бъде съгласувано. Може да се договори добросъвестно, че България няма да използва ветото за това, което е забранено от Преспанския договор, за история, за култура, за наследство. Ако някой си мисли, че в момента, в който запишем българите в преамбюла на конституцията, процесът ще тръгне, то според мен това отново е илюзия“, добави Силяновска. 
По отношение на конституционните промени, президентът заяви, че те са част от прерогативите на парламента и нито тя, нито Християн Мицкоски могат да се бъркат в решенията на законодателния орган. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон