Проруските футболни фенове от Сърбия хвърлят в ужас германската полиция

Германската полиция се опасява, че сръбските футболни хулигани ще прибегнат до насилие по време на първия двубой от Евро 2024, който ще се проведе на 16 юни.

Англия на Гарет Саутгейт ще играе със Сърбия във "високорисковия" двубой на стадион "Велтинс Арена" в Гелзенкирхен, където е домът на германския отбор Шалке.

Очаква се около 40 000 британци да пътуват за мача, за да подкрепят своя отбор, в сравнение с между 5000 и 8000 сръбски фенове.

Началниците на местната полиция обаче са предпазливи. Питър Бот заяви пред "Гардиън", че неговите служители очакват "до 400 или 500 сръбски хулигани, търсещи насилие, да пътуват до Германия".

"Най-голямото предизвикателство за нас ще бъде да идентифицираме групите, които са склонни към насилие и нарушават обществения ред, на ранен етап, за да ги отделим от мирните и спазващи закона фенове", обясни Бот.

Шефовете на германската полиция си сътрудничат с властите в Обединеното кралство и Сърбия в опит да се избегнат грозни сцени по време на мача този уикенд.

Сръбските футболни фенове са сред най-известните в Европа със склонността си да предизвикват безредици по време на мачове.

Някои фенове наричат себе си "ултраси", като много от тях принадлежат към крайно десните проруски групи Delije или Strongmen, които подкрепят шампиона на сръбската лига - "Цървена звезда".

При един особено жесток инцидент през 2014 г. мачът между Сърбия и Албания трябваше да бъде прекратен, след като феновете нахлуха на терена и нападнаха играчите.

Един от най-известните сръбски хулигани Иван Богданов си спечели прякора "Иван Грозни" и е свързан с паравоенни групировки.

По време на квалификационен мач за Евро 2012 срещу Италия той мобилизира привържениците си да нападат съперникови фенове и полиция.

По време на загрявката на терена бяха хвърлени фойерверки и сигнални ракети. В крайна сметка мачът трябваше да бъде прекратен само няколко минути след началото му.

През 2009 г. 14 сръбски футболни хулигани бяха осъдени на затвор за убийството на френския фен Брис Татон, който беше пребит до смърт в Белград.

Повече от 1600 фенове от Англия със забрана за участие във футболни срещи бяха принудени да предадат паспортите си до края на турнира, за да се гарантира, че няма да пътуват до Германия.

Около 1000 полицаи ще дежурят този уикенд, за да запазят мира между враждуващите фенски лагери.

Някои британски полицаи също ще пътуват до града, за да следят за известни английски хулигани и лица със забрана за присъствие на стадиона.

Германските власти обявиха строги проверки за оръжия и фойерверки. Създаден е специален команден център, който да координира действията на полицията за борба с безредиците и "тактическите части за реагиране". | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон