Проф. Емануел Мутафов: Плащаме ли грешките на прехода и защо Дарвин е велик?

Еволюционната теория на Чарлс Дарвин през последните десетилетия успешно се прилага и в много други области на познанието. Като философия например. Според нея след апогея в развитието следва регрес, упадък, деградация. Те не са само на физическо ниво, но могат да бъдат проследени в идеите, в сдружаването на хората, във вярата.

Подобен процес се наблюдава и през последните дни в средите на Движението за права и свободи, което за първи път в своята история спечели второ място на парламентарните избори. Предполага се, че това се дължи на ниския процент избирателна активност, но това едва ли е така, тъй като през последната година начело на Движението се имплантира „феноменът“ Делян Пеевски. И настина в неговото по-активно проговаряне, както в действията му в политическия хаос, се забелязваше вменената му от д-р Ахмед Доган феноменалност, така че той заприлича все повече на положителен герой в сценографията на политическата ни импотентност напоследък. В издигането му личеше, че ДПС иска решително да скъса с образа си на етническа партия, тъй като фигури като г-н Йордан Цонев, Велислава Кръстева и др. не бяха достатъчни за раздялата с този донякъде оправдан мисловен и действен стереотип. Положително бе също, че ДПС застана твърдо на евроатлантически позиции, пое твърд курс към водевилите в играта на жертва на Република Северна Македония и т.н.

Изборният успех и задаващата се отговорност за съставяне на правителство в 50-то Народно събрание обаче прекършиха възходящия тренд на (съ-)председателя на ДПС и създадоха повод за възраждане на спомена за твърдото ядро гласоподаватели на Движението, които отгоре-надолу се почувстваха пренебрегнати. Феноменално пренебрегнати, дори етнически задминати. Това довежда до трус в цялата държава, тъй като след 1989 г. тя залагаше на ДПС като балансьор в политическия и бизнес театър. Подобни 15 % са ключови и за индийския политически живот и те се държат от изповядващите исляма. В Индия обаче и в момента има сериозно противопоставяне между индуси и мюсюлмани, стигащо до кървави сблъсъци с жертви. Такова у нас, за щастие, няма, защото обикновените хора, нито са толкова религиозни, нито толкова аментни, та да го допуснат. Затова ми се струва, че беше огромна грешка на прехода, режисиран от Държавна сигурност, допускането на създаване на етническа партия (компенсаторна реакция от вината на същата ДС за възродителния процес). Още в началото на 90-те година на ХХ век трябваше да залегне квота от представители на мюсюлманското малцинство в Парламента и отрудените и приветливи наши сънародници от Кърджали, Разград, Гоцеделчевско и др. да се чувстват представени в законотворчеството. Така е в Гърция и там етническо напрежение, с каквото ни плашат, няма. Не се създават и условия за появата на олигархични кръгове, които да експлоатират страховете на хората от националистичния Франкенщайн. Всъщност и там не смеят да попитат за произхода на някои несметни богатства, а това е важният въпрос.

При всяко положение ДПС е в разпад, логичен регрес, заложен още в прехода. Важното обаче е конфликтът между „атовете“ да не прерасне в гангстерска война, защото в разменените вчера по секретарски сълзливи послания е особено притеснителен послеписът на г-н Д. Пеевски. Това вече Огнян Стефанов го забеляза. За Дарвин не знам. І БГНЕС

---------------

Проф. д. н. Емануел Мутафов, историк, БАН. Анализът е написан специално за БГНЕС.

Последвайте ни и в google news бутон