Ново проучване доказа положителното въздействие на кафето за здравето ни

В умерени количества кафето има повече положителни, отколкото отрицателни ефекти върху здравето.

Миналата седмица любителите на кафето по света спечелиха, след като учени установиха, че жените, които пият кафе в средна възраст, имат по-голям шанс да остареят в добро здраве, съобщи „Евронюз“.

Техният анализ, представен на годишната среща на Американското дружество по хранене, установи, че в продължение на 30 години жените, които пият около три малки чаши кафе с кофеин на ден, са по-склонни да бъдат физически активни и да нямат хронични здравословни проблеми или когнитивни проблеми на по-късен етап от живота си.

„Тези резултати, макар и предварителни, предполагат, че малките, последователни навици могат да оформят дългосрочното здраве“, казва Сара Махдави, един от авторите на изследването и доцент по наука за храненето в Университета в Торонто.

Други проучвания са установили редица други предимства за любителите на кафето - понижаване на риска от всичко - от диабет тип 2 до смърт от рак на червата.

Това означава, че новите открития са в съответствие със „стария консенсус“ за ползите от кафето за здравето, според Бертил Фредхолм, който изследва как кофеинът влияе на организма в Каролинския институт в Швеция.

„В умерени количества кафето има повече положителни, отколкото отрицателни ефекти върху здравето“, казва Фредхолм.

Но доколко науката е единодушна по отношение на тези ползи? И има ли значение видът на кафето, кога го пиете или дори кой сте?

Ето какво показват най-новите данни за това как кафето влияе на здравето ви и как да разберете кога да оставите чашата.

Кафето е богато на съединения, които имат противовъзпалителни свойства, като хлорогенна киселина, която се съдържа също в зелето и ябълките.

Според Световния фонд за изследване на рака тези съединения могат да подобрят метаболизма ни и начина, по който тялото ни регулира нивата на инсулин.

„Кафето съдържа антиоксидантни съставки и може също така да понижи възпаленията, стимулирайки кръвообращението“, каза д-р Лу Ци, директор на Центъра за изследване на затлъстяването към Университета Тулейн в САЩ.

Възможно е част от това да се дължи и на кофеина, който неутрализира аденозина - друга молекула в организма, която кара хората да се чувстват уморени през деня или след трудна задача.

„Други източници на кофеин, като например чаят, имат подобен ефект“, добави Ци.

Но не всички кофеинови напитки са еднакви, а добавянето на захар и мляко към кафето може да неутрализира всички ползи.

В проучването на Махдави например всяка допълнителна малка чаша газирана напитка е свързана с 20-26% по-ниска вероятност за здравословно остаряване.

По-ранната почивка за кафе през деня може да увеличи ползите за здравето, установи Qi в проучване, публикувано тази година в European Heart Journal.

Според анализа на близо 41 000 души, хората, които пият кафе сутрин, имат по-ниска смъртност, включително от сърдечни проблеми, от тези, които го пият през целия ден или изобщо не го пият.

По-късното консумиране на кафе може да наруши циркадния ритъм или вътрешния часовник на тялото, който помага да се регулира метаболизмът на хората и колко да ядат, сочи проучването.

Резултатите обаче имат някои ограничения, а именно, че външни фактори могат да окажат въздействие. Например хората, които пият кафе сутрин, може да имат работа, която улеснява поддържането на добро здраве, независимо от кофеиновите им навици.

В продължение на години Световната здравна организация (СЗО) смяташе, че кафето може да причини рак. Въпреки това, след преглед на повече от 1000 проучвания, през 2016 г. тя заключи, че няма достатъчно доказателства, които да сочат, че кафето е канцерогенно.

Но по това време СЗО предупреди хората да не пият много горещо кафе - или други напитки - защото високата температура може да увеличи риска от рак на хранопровода.

Изследователите не знаят къде точно намаляват ползите от кафето или в кой момент здравословната консумация се превръща в прекаляване.

„Няма ясна граница“, казва Ци, но препоръчва на хората да се придържат към „умерени“ нива от две до три чаши на ден.

Видът на кафето също е от значение. Нефилтрираното кафе, като шведското варено кафе и еспресото, съдържа дитерпени, които са вещества, повишаващи холестерола на хората. Според Института Каролинска обаче филтрираното кафе не съдържа такива вещества.

Ци каза, че хората с високо кръвно налягане или проблеми със съня може да преразгледат приема на кофеин, защото „пристрастяването към кафето може да повлияе неблагоприятно на някои системи като сърдечносъдовата и съня“.

Лекарите също така препоръчват на бременните жени да ограничат приема на кафе, за да намалят риска от спонтанен аборт и лоши резултати при раждане.

Кофеинът се задържа в кръвта много по-дълго време по време на бременността и някои проучвания показват, че твърде голямото му количество може да бъде свързано с ниско тегло при раждане, преждевременно раждане или раждане на мъртво дете.

В същото време в друго проучване Махдави установява, че генетиката може да играе роля в начина, по който кафето влияе върху здравето на хората. Това означава, че тези с по-ниска поносимост към кофеин трябва да се въздържат от пиене на твърде много кафе. 

Повечето хора могат да се насладят на сутрешната си чаша кафе, знаейки, че то е безопасно и може би дори е здравословна част от ежедневието им.

Но ако някой все още не пие кафе, доказателствата не сочат, че трябва да придобие този навик по здравословни причини.

И дори кафето да предлага някои предимства, те не могат да се сравнят с ползите от пълноценното хранене и редовните физически упражнения, заяви Махдави.

„Ползите от кафето са сравнително скромни в сравнение с въздействието на общите навици за здравословен начин на живот“, подчерта експертът. | БГНЕС

 

 

Последвайте ни и в google news бутон