Кафето е нещо повече от обичайната напитка, която приемаме, за да се събудим - то е и важен съюзник на нашето здраве.
Многобройни научни изследвания потвърждават благоприятното въздействие на кафето, а повечето от положителните ефекти идват от основната му съставка - кофеина.
„Кофеинът е психоактивно, т.е. психостимулиращо, вещество, което влияе на цял спектър от процеси в организма - от когнитивните функции, като концентрация и бдителност, до физическите способности“, обяснява известният кардиолог д-р Аурелио Рохас.
Освен че ни събужда, кофеинът има и дългосрочни ползи - редовната консумация на кафе, според многобройни проучвания, се свързва с намален риск от различни хронични заболявания и по-дълга продължителност на живота.
Истината обаче е, че повечето хора не пият кафе предимно заради ползите за здравето, а заради непосредствената му способност да повишава енергията и да подобрява фокуса, особено сутрин или когато следобедната умора ни завладее. Това не е случайно - кафето действа като метаболитен стимулатор и активатор, стимулирайки работата на организма по подобен начин като невротрансмитерите допамин и адреналин. Тези свойства обясняват защо кафето заема централно място в ежедневието на милиони хора по света.
Има обаче и такива, за които дори стандартната доза кофеин не е достатъчна. За всички, които искат да получат естествен и ефективен „енергиен тласък“, д-р Рохас има интересен и прост съвет: добавете 100% чисто какао на прах към любимото си черно кафе. Тази комбинация не само подобрява вкуса на напитката, но и увеличава нейния стимулиращ потенциал.
Причината е проста - какаото също съдържа кофеин, макар и в по-малки количества от кафето. Количеството му зависи от вида и качеството на използваното какао. Например едно блокче черен шоколад с висок процент какао може да съдържа до 20 милиграма кофеин. Когато към това се добави вече наличният кофеин от кафето, се получава силен, но естествен стимул за организма
Но това не е всичко. Според д-р Рохас комбинацията от кафе и 100% чисто какао носи редица допълнителни ползи за организма:
Повишава нивото на енергия - синергичният ефект на кофеина от кафето и какаото осигурява по-дълготрайна и стабилна бодрост без внезапно „падане“ на енергията.
Удължава усещането за ситост - благодарение на фибрите и биоактивните съединения от какаото тази напитка може да помогне за забавяне на нуждата от следващо хранене.
Намалява желанието за сладко - горчиво-сладката нотка на какаото може да задоволи нуждата от сладко и така да допринесе за по-добър контрол на приема на захар през деня.
Има силен противовъзпалителен ефект - полифенолите от какаото имат благоприятен ефект върху сърцето и кръвоносните съдове, като намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.
Има стимулиращ ефект върху стволовите клетки - изследванията показват, че флавоноидите от какаото могат да стимулират регенеративните процеси в организма. | БГНЕС