Нено Димов: „Зелената сделка“ води до обедняване на средната класа

„Зелената сделка“ има много ясна перспектива – да обеднее средната класа, за да може да стане зависима.

Енергийният микс, който имаше България, беше перфектният и трябваше да бъде запазен.

Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Нено Димов, бивш министър на околната среда и водите в периода 2017 – 2020 г.

Димов е категоричен, че няма да живеем по-добре със „Зелената сделка“. „Тя е инструмент на зелена политика, която е инструмент на обща европейска политика и за да стигнем до „Зелената сделка“ трябва да видим каква е общата европейска политика, която се води от може би вече 80 г.“, подчерта той, който беше един от участниците в дискусията за бъдещето на енергетиката, организирана от клуб „Сенатор“.

Под общоевропейска, всъщност, Димов има предвид „мейнстрийма в Европа, на основните, водещи политически партии“, които, по думите му, са базирани на един неомарксизъм с дългосрочната цел за унищожаването на капитализма и демокрацията.

„За да може да унищожите демокрацията, стълбът на демокрацията, това е средната класа. Тя е независима дотогава, когато има своя дребен семеен бизнес, когато е икономически независима. Кой е най-лесният начин да отнемете средствата на средната класа? През енергията. Енергията е навсякъде“, отбеляза бившият екоминистър.

Димов посочи, че повишаването на цените на енергийните източници отнема от средната класа и концентрира парите на едно място, което е или в държавата, или в квазидържавни структури. „Зелената сделка“ има много ясна перспектива – да обеднее средната класа, за да може да стане зависима“, категоричен е той.

Ексминистърът на околната среда и водите определи като „опит за сплашване“ твърденията, че без „Зелената сделка“ ще настъпят екологични катастрофи през 2050 г.

„Един от огромните проблеми, които започват да излизат в Западна Европа, е какво ще се прави с всичките соларни паркове, когато излязат от употреба, защото това е един огромен отпадък“, обърна внимание Димов, като уточни, че в някои държави е частично класифициран дори като опасен отпадък.

По думите му, всяка комунистически централно планирана система за икономика рано или късно се проваля. „Тази ще бъде провалена, но това няма да се случи с отстъпление от „Зелената сделка“, докато управляващите, започвайки от Европейската народна партия (ЕНП), през социалистите, либералите и зелените имат мнозинство в парламента, защото това означава ясно да кажат „ние се провалихме“, заяви той.

Според Димов никой няма да направи тази стъпка, защото тя е самоубийствена за тези политици. „Зелената сделка“ ще продължи да се субсидира и да се финансира. Но така или иначе тя има много по-дългосрочна стратегия и от тази гледна точка тя е успешна. Ние обедняваме – това е целта“, подчерта той.

Бившият екоминистър коментира, че миксът, който имаше България, е перфектният микс. „Ние имахме ядрена енергия, имахме въглищна енергия, имахме ВЕЦ-ове. Това не означава, че някой алтернативен източник, соларен парк или вятърна мелница, която се опитва да произвежда ток, не е излишна. Излишно е да се субсидират тези енергия и е излишно да се наказват традиционните източници на енергия“, заяви той.

Димов отбеляза, че в момента цената на тока на „Марица – изток“ е около 65 евро и около 260 евро е наказанието за това, че произвеждат. „Как искате да бъдат конкурентни? То е невъзможно“, каза той.

Димов подчерта, че миксът, който имаше България, трябваше да бъде запазен. „Естествено, че басейнът „Марица – изток“ рано или късно ще се изчерпи. Естествено, че трябва да се търсят алтернативи. Естествено, че тези алтернативи трябва да бъдат разработвани за 30 – 40 г. напред и проблемът е, че никой не мисли в момента за този период напред“, добави още той.

Бившият екоминистър допълни, че обедняването е плод на зелената политика и на неомарксизма, който е завладява все по-дълбоко Европейския съюз.

„Това, което трябва да направим, е да имаме дългосрочна стратегия, която включва тези основни източници – въглищна енергия, атомна енергия, водна енергия, газова енергия“, заключи Димов. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон