Миграцията и здравеопазването - основните теми на изборите във Великобритания

Финансираната от държавата Национална здравна служба на Великобритания е изключително зависима от работниците мигранти.

За сметка на това, политиците обещаха да намалят имиграцията в борбата си за гласове преди парламентарните избори на 4 юли.

Управляващите десни консерватори и основната опозиционна лявоцентристка Лейбъристка партия, която е сочена за победител на националния вот, обещават да предприемат действия на ключовото поле на битката, но се стремят да запазят ценната, но изтощена Национална здравна служба на Обединеното кралство.

Консерваторите искат да повишат минималната заплата, необходима за получаване на виза за квалифицирани работници в Обединеното кралство, за да се преборят с рекордните нива на миграция в страната. Опонентите им твърдят, че това ще влоши процеса на набиране на персонал.

Лейбъристите искат да наемат и обучат повече британски служители, като твърдят, че НЗС е била лишена от парични средства от 14-годишното управление на торите и е станала твърде зависима от чуждестранния персонал.

Темата привлече вниманието на избирателите и след като миналия месец шампионът за Брекзит Найджъл Фараж застана начело на твърдодясната малцинствена партия "Реформаторско обединение", която се обяви за пълно замразяване на имиграцията.

И все пак чуждестранните работници са жизненоважни за Националната здравна служба, която осигурява универсално безплатно здравеопазване, но през последните години е измъчвана от стачки заради заплащането.

Коментатори и експерти от бранша предупредиха за ограничаване на притока на здравни работници, а изложба в лондонски музей подчерта често пренебрегваната им жизненоважна роля.

"Това е огромна институция, в която работи всеки десети работник в Обединеното кралство", казва Матю Плоурайт, директор по комуникациите в Музея на миграцията.

"От самото начало тя се нуждае от хора от цял свят", добави той.

В музея е представена изложба, озаглавена "Сърцето на нацията", в която подробно е описано как хиляди лекари и медицински сестри от цял свят са се присъединили към НЗС от създаването ѝ през 1948 г.

Тя показва как много здравни работници са избягали от опустошеното от войната Обединено кралство, за да започнат нов живот в Австралия, Канада и Съединените щати, което е предизвикало недостиг на кадри и е накарало властите да започнат да набират персонал в чужбина - особено в страните от бившата Британска империя, включително в Карибския басейн.

В днешната Национална здравна служба на Англия работят около 1,2 милиона служители на пълно работно време, но около една пета от тях не са британци - най-разпространените от над 200 различни националности са индийци, филипинци и нигерийци.

Въпреки това броят на служителите, особено на медицинските сестри, се счита за твърде нисък.

"Обединеното кралство е много зависимо от международния подбор на медицински сестри", отбеляза Мартин Кембъл, експерт по международна политика в Кралския колеж по медицински грижи.

"От всички страни в света ние сме една от най-зависимите", каза той пред АФП.

Наоми Фулоп, професор по организация и управление на здравеопазването в Университетския колеж в Лондон, добави, че целият сектор в Обединеното кралство страда от криза на работната сила.

"Това е криза на работната сила и тя е в НЗС. Тя е и в сектора на грижите. Липсва обучение (и) липса на нови хора, които да постъпват на работа", обясни тя.

Великобритания издава визи за здравни работници и работници в сферата на грижите, за да помогне за преодоляване на хроничния недостиг на персонал.

Много изтощени здравни работници предпочетоха да напуснат професията след кризата от Ковид-19.

Междувременно излизането на Великобритания от Европейския съюз в началото на 2021 г. ограничи притока на ключови здравни работници, както и на такива в други сектори като туризма, хотелиерството и селското стопанство.

"Напоследък, и особено след пандемията, има високи нива на стрес, които накараха хората да напуснат" НЗС, каза Фулоп.

"Така че има проблем със задържането на лекари, медицински сестри и други, които се пенсионират рано. Брекзит допринесе за това, че източникът на персонал, който НЗС имаше от страните от ЕС, пресъхна", добави тя. | БГНЕС

--------------------------------------------------

от Вероник Дюпон, анализ за АФП

Последвайте ни и в google news бутон