Главните фигури на британските парламентарни избори

Киър Стармър (вляво) и Риши Сунак (вдясно) на предизборен дебат

Във Великобритания на 4 юли се провеждат предсрочни парламентарни избори, на които се очаква Лейбъристката партия да се върне на власт след 14 години. 

Ето кои са основните претенденти на вота.
Киър Стармър  
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър е бивш адвокат по правата на човека и главен прокурор, който според социолозите ще спечели изборите и ще стане министър-председател. 
61-годишният Стармър има заслуга за връщането на партията си към централните позиции и за изкореняването на антисемитизма, откакто наследи левия Джереми Корбин като лидер през април 2020 г. 
Поддръжниците му го възприемат за прагматичен и сигурен човек, подходящ за управлението на Великобритания след икономическия спад. 
Критиците го обвиняват, че е невдъхновяващ, защото не е успял да изложи ясна визия за бъдещето на страната по време на предпазливата кампания. 
Стармър е роден в Лондон в семейството на баща инженер и майка медицинска сестра. Необичайното му първо име отразява почитта на родителите му социалисти към бащата-основател на лейбъристите - Киър Харди. 
Стармър също е запален футболист и фен на "Арсенал". Кралица Елизабет II го удостои с рицарско звание за заслуги в областта на наказателното правосъдие, но рядко използва пред името си титлата "сър".  
Риши Сунак  
44-годишният Сунак се стреми да получи нов мандат от британската общественост, след като през октомври 2022 г. беше избран за лидер на Консервативната партия, а после и за министър-председател.
Той наследи Лиз Тръс, която беше отстранена след само 49 дни на власт, след като икономическата ѝ програма за намаляване на данъците стресна пазарите и ѝ отне подкрепата на партията. 
Суна е първият британски министър-председател от индийски произход.
Бившият финансист има заслуга за стабилизирането на правителството след хаоса по време на премиерските мандати на Тръс и Борис Джонсън, както и за намаляването на инфлацията. Той обаче не успя да изпълни няколко обещания, включително в областта на здравеопазването, борбата с незаконната имиграция и репатрирането на мигранти в Руанда. 
Сунак проведе неубедителна и изпълнена с неуспехи кампания. Премиерът беше подложен на остри критики за пропускането на основното събитие по случай годишнината от "Денят Д". 
Проучванията на общественото мнение му дават един от най-ниските рейтинги на одобрение сред всички министър-председатели в историята на страната.
Найджъл Фараж  
60-годишният любител на бирата и пушач, а също и бивш член на Европейския парламент, е една от най-разделящите личности в политиката на Обединеното кралство. 
Той получи прозвището "г-н Брекзит" от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, след като имаше основна рола за убеждаването на мнозинството британци през 2016 г. да гласуват за излизане от Европейския съюз. 
Заклетият евроскептик обаче е вечен губещ в Уестминстър и се опитва да стане депутат за осми път. 
Той оглавява крайнодясната партия "Реформаторски блок на Обединеното кралство". Социологическите проучвания сочат, че тя може да лиши консерваторите от няколко ключови места, необходими за спечелване на нов премиерски мандат. 
Фараж се забърка в расистки скандал, след като няколко активисти на партията бяха заснети да правят расистки и хомофобски коментари. 
Фараж също така беше подложен на критики заради изказването си, че Западът е "провокирал" Русия да нахлуе в Украйна. 
Нито Либералните демократи на Ед Дейви, нито Шотландската национална партия (ШНП) на Джон Суини ще спечелят изборите, но те могат да повлияят на това кой ще ги спечели. 
58-годишният Дейви се надява, че партията му ще успее да спре победата на консерваторите, като вземе няколко места в Южна Англия и изпревари ШНП, за да си върне позицията на трета по големина сила в парламента. 
60-годишният Суини не е депутат в парламента на Великобритания, но е първи министър в шотландския парламент в Единбург, след като пое ръководството на ШНП през май след оставката на Хъмза Юсаф. 
Неговата ШНП се бори да отблъсне възраждането на лейбъристите в Шотландия, което може да убие надеждите ѝ за независимост за цяло поколение. 
38-годишната съпредседателка на Зелената партия Карла Дениър се надява да спечели място в парламента от централната част на Бристол, където маргиналната партия се стреми да увеличи представителството си от един на четирима депутати. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон