ЕС предупреди Скопие: Преговорната рамка няма да се промени, ще съдим правителството по делата

"Винаги съм бил много ясен относно това споразумение, което беше постигнато през юли 2022 г. Това доведе до започване на преговори за присъединяване и процеса на скрининг. Не виждам възможност за промяна на Преговорната рамка и тази позиция не се е променила след изборите (в РСМ)"

Посланикът на Европейския съюз в Скопие Дейвид Гиър предупреди новото македонското правителство, че Преговорната рамка с блока няма да се промени, предаде репортер на БГНЕС.

"Винаги съм бил много ясен относно това споразумение, което беше постигнато през юли 2022 г. Това доведе до започване на преговори за присъединяване и процеса на скрининг. Не виждам възможност за промяна на Преговорната рамка и тази позиция не се е променила след изборите (в РСМ)", каза Гиър след среща с министъра по европейските въпроси Орхан Муртезани.

"Очакваме тесни, регулярни и успешни работни отношения с министъра и министерството", допълни Гиър.

Дипломатът подчерта, че е важно процесът на европейска интеграция да остане високо в политическия дневен ред.

"Това казва правителството. Ще съдим правителството въз основа на това, което прави. Ако то иска да върви напред по пътя на евроинтеграцията, ние ще бъдем твърди и всеотдайни партньори", обясни посланикът на ЕС. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон