САЩ към РСМ: Няма да има предоговаряне нито с България, нито за Преспанското споразумение

Няма да има никакво предоговаряне на преговорната рамка, нито на Договора за приятелство с България. Тези договори са факт. Това заяви американският посланик в Скопие Анджела Агелер, предаде репортер на БГНЕС.

„Искам да бъда пределно ясна. Преспанското споразумение е историческо за тази страна. Знам, че беше много трудно за много хора в страната да приемат името. Но това е международен договор, който бе приет от тогавашното правителство и международната общност го прие. Разбира се, ние бяхме част от този процес и го подкрепихме. Това позволи на РС Македония да се присъедини към НАТО и да напредва към Европейския съюз“, каза Агелер в интервю за „Свободна Европа“.

По отношение на договора с България, тя заяви следното: „Тези договори са вече направени. Няма да има нито предоговаряне за Преспа, нито за напредъка към ЕС. Това е много ясно“, подчерта посланик Агелер.

По отношение на назначаването на скандалния лидер на сърбите в РСМ Иван Стоилкович за вицепремиер, който се счита за близък до Москва, американският дипломат посочи: „Лично не го познавам, не знам в каква степен се променят позициите на новия вицепремиер сравнение с предишния период. Вчера се срещнах с премиера и министъра на отбраната. Имах отлични разговори с двамата за Украйна. Те ми дадоха гаранции за подкрепата на Украйна по линия на НАТО. Сега съм убедена, че когато посетят Вашингтон през следващите седмици, ще повторят тази позиция“. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон