Министър на Мицкоски: Да, бях българка

Саня Божиновска

Министърът на енергетиката Саня Божиновска в кабинета на Християн Мицкоски призна, че има(ла) българско гражданство, предаде репортер на БГНЕС.

Миналата седмица стана ясно, че тя е била назначена и работила като директор в хърватската компания "Руднап" като български гражданин. Това се потвърждава от регистрация в Търговския съд в Загреб.

След като първоначално отрече информацията, Божиновска потвърди, че е "била" гражданин на България като заяви, че процедура по освобождаване от гражданството е приключила. Министърката обаче не е предоставила никакъв документ, за да докаже твърдението си.

Проверка на македонския информационен портал "360 степени" показва, че такава процедура е започната през втората половина на миналата година, но не е приключила.

"Фактът, че съм притежавала български паспорт не е проблем от етична гледна точка, тъй като и тогава, а и сега се чувствам единствено като македонка. Считам оспорването на идентичността на Македония от страна на България за погрешна и контрапродуктивна политика, която за съжаление вреди на по-нататъшното развитие на отношенията между двете страни и се надявам в близкия период да се създадат условия за преодоляване на тези проблеми веднъж завинаги. Македония и България трябва да се фокусират върху реално сътрудничество, което несъмнено включва и енергетиката", заяви Божиновска, която е част от висшето ръководство на ВМРО-ДПМНЕ, пред Канал 5. Според нея българският паспорт ѝ бил необходим за професионалните ѝ ангажименти в ЕС.

Премиерът Християн Мицкоски не отговори конкретно дали е знаел за "тайната" на своята министърка. Той извини Божиновска с мотива, че "не всичко трябва да е записано в биографията".

"Не бих се съгласил, че тя се е скрила и е манипулирала обществото. Не мисля, че трябва да вписваме акта си за раждане в биографията, както и всичко, което сме правили. Ето, аз съм на 46 години и ако напиша в биографията си всичко, което съм направил, предполагам, че ще са няколко тома. Моля, оценявайте труда ни по делата, нека оставим политическите игри настрана. Разбирам, че има центрове, които искат това да е интересно, а не работата на новото правителство", каза Мицкоски пред македонския портал.

Саня Божиновска може би се е чувствала македонка, но когато е кандидатствала и получила българско гражданство, е трябвало да подпише декларация, че има българско национално самосъзнание.

БГНЕС припомня, че българско гражданство се получава на базата на удостоверение за български произход. Не за първи път членове на ВМРО-ДПМНЕ или на Министерски съвет на РСМ се оказват български граждани. За последно такава информация беше разпространена за семейството на бившия премиер Димитър Ковачевски, за роднини на самия Християн Мицкоски, както и за кметицата на Скопие Данела Арсовска, също кандидатура на ВМРО-ДПМНЕ. Редица известни македонски журналисти също имат българско гражданство. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон