Ели Секуловска: Титовците на Мицкоски ще управляват Македония по сръбски

Фарс и трагикомедия от човешка суета.

Никога не е било по-лошо.

Никога не сме имали такова коварно правителство.

Като дойдем на власт, ще оправим всичко.

Те са предатели, а ние сме патриоти.

Установен предизборен наратив за разгневяване на електората. Една добре измислена схема, с която се гласува против съществуващата коалиция, без да се вижда програмата на бъдещата коалиция, която винаги обещава много и не дава нищо. Цялата тази сублимация на дълбоката държава и мнозинството граждани като нейни сътрудници не представлява нищо друго освен една циркова въртележка, която дава вид, че нещо се движи, нещо се върти, но в същността си стои на едно място, защото оста около която трябва да се върти отдавна е ръждясала.

Ситуацията става повече от комична. Дълбоката чаршия, извинете за каламбура, известна с раздвоените си действия и кадрови решения, скочи срещу новата управляваща коалиция, съставена от партньори, които до вчера уж не се понасяха и си пускаха обидни думи, но когато са на власт, те си сътрудничат перфектно. Правителството събужда положителни чувства у хората. Проявява градивност, толерантност и желание за сътрудничество. Особено ако всичко е смазано с добре платени функции.

И така, до вчера кръвожадните врагове на политическата сцена, които години наред се обиждаха и злословеха, Весна Бендевска, Антонио Милошевски и Йован Тръпеновски седнаха на една маса като заместник-председатели в парламента и се заклеха в едно и също - че ще работят заедно за интересите на тази страна.

Новият мандатоносител Мицкоски, който предизборно тръгна с изтъркан националшовинистичен крайнодесен наратив, характерен за някои консерватори отпреди двеста години, представящ се като дясноцентрист, обяви своя „дрийм тим“ от министри, които нито идеологически, нито качествено имат допирни точки. Предимно съставен от левичари и малки титовци, които днес се правят на десни, но не знаят как, така че използват утилитарен националистически разказ и всичко изглежда като фарс, трагикомедия от човешка суета.

Задържането на властта на всяка цена е следствие от режима на Тито, но не от идеологическа гледна точка, защото и тогава нямаше идеология, а следствие от липсата на етични, културни и най-вече човешки стандарти. След като хвърлиха в затвора истинските комунисти, първенство взеха изкуствените бледи образци на комунистите, които в името на меркантилните си интереси бяха готови на всичко. Тяхната изкуственост, тяхната имитация се разкри от липсата им на реакция на атаки срещу основните и истински доктрини и техните държавни организации, на които един автентичен комунист със сигурност би реагирал. Но тъй като обвързаността и лоялността бяха основна предпоставка за кариерно израстване, изкуствените, меркантилни комунисти се множаха като гъби след дъжд, така че резултатът от тяхната изкуственост, прикрита с високомерие, виждаме и днес. Случващото се е пряко следствие от онова време.

Що се отнася до меритократичните критерии при избора на личности, които ще ръководят това общество, ситуацията става още по-драматична! Това са хора, които гледат на образованието си само като на гола украса и бижу за автобиографията си, но в същността си нямат специфични познания, опит или почтеност, за да изпълняват подобни задължения. Преди всичко такива места трябва да бъдат пълни с хора, които знаят, че образованието е основният механизъм, чрез който се изграждат и защитават определени ценности, защото образован човек (не говоря само за училищно обучение, но и за индивидуално развитие) никога не би се занимавал с такава примитивна националшовинистична реторика. Тук не мога да не спомена името на Иван Стоилкович, президент на Демократическата партия на сърбите в Северна Македония, новият вицепремиер, отговарящ за връзките с общностите - избраник на Мицкоски. Стоилкович обяви преди малко повече от година, че ако българите бъдат вписани в конституцията, сърбите щели да напуснат Северна Македония!!!

Този шовинистичен поглед върху нещата е продукт на ограничен ум, който иначе би трябвало да ръководи идващия период. За да бъде противоречието още по-голямо, на 17 юни ВМРО-ДПМНЕ отпразнува своя 34-ти рожден ден с юбилейно тържество, на което беше поканен г-н Иван Стоилкович, който е категоричен противник на българите в Конституцията. Почетен гост! Нека за сетен път припомним на г-н Стоилкович, че истинската ВМРО е създадена от македонските българи през 1893 г.

В същото време Мицкоски обяви увеличаване на броя на министерствата, така че от съществуващите 16 министерства те вече станаха 20. Северна Македония стана страната с възможно най-големия административен апарат от всички европейски държави. Запазването на повече от 70 години конституционна система, перфектните отношения партия-държава, както и характерната лукова структура на обществото, в която всеки е зависим от всеки, са ключовите сегменти за управлението на една клика.

Дублирането на службите и административния апарат, съжителството на реална и божествена власт са достатъчни, за да предизвикат допълнително объркване, но не и да обяснят безформеността на цялата структура.

Но дихотомията ще продължи и тоталното господство ще има тенденция да организира безкрайното множество и диференциация на всеки индивид, сякаш целият народ е само една личност. Това е възможно само ако всеки човек може да бъде сведен до непроменлива идентичност на реакциите, с обусловени рефлекси. След унищожаването на индивидуалната, юридическа и политическа личност и идентичност, на мнозинството се предлага един вид колективна идентичност. За да се съхрани цялата тази дихотомия е необходима история, конспирация, по която медийните ефенди – пропагандатори ще работят майсторски. Въртележката ще продължи да се върти, а на координираната популация от „симпатизанти“ ще бъде предложен разказ под формата на божествен заговор дори от целия свят срещу това, което те наричат ​​„нашата страна“. Македонските българи ще продължат да служат като пушечно месо, към което ще бъде насочен натрупаният гняв на колектива.

---------------------------

Ели Секуловска, активист за правата на човека в Северна Македония. Анализът е написан специално за Агенция БГНЕС.

Последвайте ни и в google news бутон