Секуловска: Мицкоски за "Северна" безсилен, срещу България по сръбски окрилен

Премиерът Мицкоски не пропусна "Северна", не забрави и "българския диктат".

Снощи, малко преди полунощ, беше избрано новото правителство на Република Северна Македония.

Това е 20-ото поред правителство от независимостта на Северна Македония, а Християн Мичковски е 13-ият министър-председател.

В клетвата Мицкоски използва конституционното име Република Северна Македония като уточни, че прилагателното „Северна“ е срамно за него, но в момента е безсилен.

В същото време той беше ясен и категоричен по отношение на двустранните отношения с Република България.

„Този вид български диктат при тези условия няма да мине и докато аз съм премиер няма да има конституционни промени“, отсече Мицкоски.

Преди гласуването депутатите от Европейски фронт, водени от Зиядин Села, казаха, че няма да участват в избора на новото правителство. В краткото си обръщение на пресконференция Села заяви, че прилагането на Преговорната рамка с Република България е единственият възможен начин за започване на преговори с Европейския съюз, но правителството, ръководено от Християн Мицкоски, няма да направи това.

Новото правителство обяви „яростно начало“ и решаване на голяма част от проблемите от всички сфери на обществения живот „още в първите 100 дни“ от управлението си.

Разбира се, началото ще бъде яростно, когато новото правителство обяви заемането на един милиард евро от Република Унгария, без да каже за какво ще бъдат използвани тези средства и при каква лихва.

Вземането на заеми тип правителство-правителство е характерно за авторитарните режими.

Новият министър на образованието Весна Яневска обяви сериозни реформи в образованието, което от десетилетия е на „завидно“ ниско ниво. За да се направят такива реформи, трябва сериозен подход към тази област, която според мен е най-важна, а това отнема време. Обучението е съсипано от години, подходът и начинът на преподаване са объркващи, така че учениците показват много слаби резултати. Освен това Северна Македония не може да си позволи „лукса“ да осакатява младите поколения с нискокачествено образование и да ги прави неконкурентоспособни на пазара на труда.

Енергетиката, унищожена от години, е любимият сектор на Мицкоски. Новото Министерство на енергетиката, което ще обедини Агенцията по енергетика и отговорности на Министерството на икономиката, за мнозина е чиста козметична промяна или по-скоро реорганизация от "пусто в празно". Без енергийна стратегия, без посока и курс. Не знам какво ще прави това министерство.

РЕК (Минно-енергиен комбинат) в Битоля, построен от Русия по времето на социалистическа Македония и който снабдява повече от 70% от страната с електричество, преди десетилетия се превърна в детска градина, в която работят партийни кадри от двете най-големи политически партии .

В западноевропейските страни има ВЕЦ-ове, но те са осигурени по всички правила и норми, което не важи за река Битоля, която е един от най-големите замърсители не само на Балканите, но и в Европа. Измервателните станции в Битоля показват огромно замърсяване, а Битоля е градът с най-много злокачествени заболявания на глава от населението. Въпреки че от години хората призовават да се вземат мерки, никой не се интересува особено от този проблем.

Бих се спряла на енергийния сектор в Северна Македония по-подробно в бъдеща статия.

Всичко, което се случва в Северна Македония, ми напомня историята за граф Монте Кристо, който копае тунел години наред и вместо да излезе на свобода, стига до килията на друг затворник, осъден на много по-дълъг срок от неговия.

Иска ми се да не е така, но за съжаление много бъдещи млади поколения ще бъдат жертви на изостаналата образователна система, партийната обремененост, несправедливостта, както и изостаналата здравна система в Северна Македония. І БГНЕС

-----------------

Ели Секуловска, активист за правата на човека в Северна Македония. Анализът е написан специално за Агенция БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон