Правителството на Мицкоски няма да приема "диктат" за конституционните промени

Бъдещото правителство на Северна Македония с премиер Християн Мицкоски предвижда търсене на "алтернативни решения" относно конституционните промени, предаде БГНЕС.

Това става ясно от четиригодишната програма на правителството от 61 страници, в която има шест акцента - подобряване стандарта на живот, борба с корупцията, върховенство на закона, функционални институции, национални приоритети, права и свободи.

Мицкоски обещава "нова национална стратегия", "защита на македонските национални интереси и македонското малцинство в съседните държави", както и "последователна външна политика".

В документа е подчертана ключова стратегическа цел - присъединяването на РСМ в Европейския съюз.

"Правителството категорично ще се застъпва за намиране на подходящо решение в допълнение към реалното движение на процеса на европейска интеграция, без да приема диктата на трети страни. За намиране на възможни решения по въпроса за конституционните промени, който вече е поставен като условие за започване на преговори с ЕС, правителството ще предложи правни и легитимни възможности и предложения в съответствие с международното право и принципи. Тези предложения ще създадат условия за по-голяма предвидимост на процеса на европейска интеграция, защитен от безпринципни искания, така че той да доведе до пълноправно членство на Македония в ЕС. Осигуряването на предвидимост, сигурност, че няма да бъдат налагани допълнителни двустранни условия по време на преговорния процес, ще направи интеграционния ни път към ЕС по-сигурен", се казва в документа.

"В бъдещия дипломатически ангажимент правителството ще положи всички усилия да осигури достатъчно гаранции в допълнение към защитата на македонската многовековна идентичност, македонския език и самобитност, като в тази посока ще поиска незабавна подкрепа от европейските институции, нашите съседи , съюзници и стратегически партньори. Правителството ще насърчава сътрудничеството в рамките на регионалните организации, инициативи и процеси, придвижвайки европейските перспективи и развивайки отношения, основани на принципите на взаимно доверие, засилено икономическо и търговско сътрудничество, постоянен диалог и взаимно уважение. Ще продължим да участваме проактивно във всички регионални инициативи, но ще настояваме да ги разширим, като обхванем повече страни от региона и намалим областите, в които тези инициативи се припокриват", предвиждат от бъдещия кабинет.

Парламентарното заседание за избор на ново правителство на Северна Македония беше насрочено от председателя на парламента Африм Гаши за събота, 22 юни, в 11 ч. местно време.

На проведените на 8 май парламентарни избори ВМРО-ДПМНЕ спечели 58 депутати, ВЛЕН - 14, а ЗНАМ - 6. Трите партии ще съставят коалиционното правителство. Пълният състав на кабинета беше обявен от Християн Мицкоски на 18 юни. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон