Една храна, консумирана 4 пъти дневно, може да обърне признаците на високо кръвно налягане

Прекалено многото сол в храната води до високо кръвно налягане и може да увреди кръвоносните съдове, причинявайки сърдечни проблеми.

Изследователите смятат, че ефектът се дължи на антиоксидантите в кашкавала и че всички млечни продукти също могат да бъдат полезни за здравето на сърцето.

Екипът от Държавния университет на Пенсилвания установи, че когато възрастните консумират храна с високо съдържание на натрий, при тях се наблюдава и дисфункция на кръвоносните съдове. Но при рандомизирано, кръстосано проучване, когато същите възрастни са консумирали четири порции кашкавал дневно заедно със същата диета с високо съдържание на натрий, не са изпитали този ефект.

Авторът на изследването д-р Били Алба заяви: „Въпреки че има голям стремеж към намаляване на натрий в храната, за много хора това е трудно. Вероятно е възможността да се включат повече млечни продукти, като сиренето, да бъде алтернативна стратегия за намаляване на сърдечносъдовия риск и подобряване на здравето на съдовете, без непременно да се намалява общото количество натрий.“

Изследователите набират за проучването 11 възрастни без чувствително към солта кръвно налягане. Всеки от тях е спазвал четири отделни диети в продължение на 8 дни: диета с ниско съдържание на натрий и без млечни продукти; диета с ниско съдържание на натрий и високо съдържание на кашкавал; диета с високо съдържание на натрий и без млечни продукти и диета с високо съдържание на натрий и високо съдържание на кашкавал.

При диетите с ниско съдържание на натрий участниците са консумирали 1500 mg сол на ден, докато диетите с високо съдържание на натрий са включвали 5500 mg сол на ден. Диетите с кашкавал включват 170 грама или около четири порции от няколко различни вида сирене на ден.

В края на всяка едноседмична диета те се връщат в лабораторията за изследване. Изследователите вкарват малки влакна под кожата на участниците и прилагат малко количество от лекарството ацетилхолин - съединение, което сигнализира на кръвоносните съдове да се отпуснат. Изследвайки как кръвоносните съдове на всеки от участниците реагират на лекарството, изследователите успяват да измерят функцията на кръвоносните съдове.

Участниците също така бяха подложени на мониторинг на кръвното налягане и предоставиха проба от урината, за да се уверят, че са консумирали правилното количество сол през седмицата. Изследователите установили, че след една седмица на диета с високо съдържание на натрий и без сирене кръвоносните съдове на участниците не реагирали толкова добре на ацетилхолина и по-трудно се отпускали.

Това обаче не се наблюдавало след диетата с високо съдържание на натрий и кашкавал. Лейси Александър, професор по кинезиология в Пенсилвания и друг изследовател в проучването, публикувано в Journal of Nutrition, казва: „Докато участниците бяха на диета с високо съдържание на натрий и без сирене, видяхме, че функцията на кръвоносните им съдове се понижи до нивото, което обикновено се наблюдава при хора с доста напреднали сърдечносъдови рискови фактори. Но когато те консумираха същото количество сол и ядяха сирене като източник на тази сол, тези ефекти бяха напълно избегнати. Проучванията показват, че хората, които консумират препоръчителния брой порции млечни продукти всеки ден, обикновено имат по-ниско кръвно налягане и по-добро сърдечносъдово здраве като цяло.

„Искахме да разгледаме тези връзки по-отблизо, както и да проучим някои от точните механизми, чрез които сиренето, млечен продукт, може да повлияе на здравето на сърцето.", добави тя.

Д-р Алба заяви, че макар изследователите да не могат да бъдат сигурни, че ефектите се дължат на някоя конкретна хранителна съставка в кашкавала, данните показват, че антиоксидантите в сиренето може да са допринасящ фактор.

„Това е една от основните причини за появата на тези вещества: Консумацията на големи количества натрий води до увеличаване на молекулите, които са вредни за здравето на кръвоносните съдове и за цялостното здраве на сърцето. Съществуват научни доказателства, че хранителните вещества на млечна основа, по-специално пептидите, образувани по време на храносмилането на млечните протеини, притежават полезни антиоксидантни свойства, което означава, че те имат способността да отстраняват тези оксидантни молекули и по този начин да предпазват от вредните им физиологични ефекти", каза тя. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон