Бразилската полиция повдигна обвинения на Болсонаро за пране на пари

Федералната полиция на Бразилия е повдигнала обвинения на бившия президент Жаир Болсонаро за пране на пари и престъпно сдружаване във връзка с недекларирани диаманти. Крайнодесният лидер е получил скъпоценностите от Саудитска Арабия по време на мандата си, съобщи The Hill.

Върховният съд на Бразилия все още не е получил полицейския доклад с обвинителния акт. След като го получи, главният прокурор на страната Пауло Гонет ще анализира документа и ще реши дали да повдигне обвинения и да принуди Болсонаро да се изправи пред съда.

Болсонаро и неговите адвокати отричат да са извършили каквото и да било нарушение, свързано с делото, както и с множеството разследвания, срещу които е изправен бившият президент. Сред тях са твърденията, че е наредил на свой помощник да манипулира здравните регистри, за да фалшифицира сертификата му за ваксинация COVID-19, за което вече му беше повдигнато обвинение, както и за участие в подстрекаването на въстание в столицата Бразилия на 8 януари 2023 г., което имаше за цел да свали от власт неговия наследник. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон