България остана без кабинет, ДПС се взриви

Народното събрание отхвърли предложения от ГЕРБ-СДС кабинет начело с Росен Желязков като министър-председател, а в ДПС настъпи разрив между почетния председател Ахмед Доган и Делян Пеевски, предаде репортер на БГНЕС.

За разрива между двамата съобщи вече бившият народен представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай. Той заяви, че почетният председател е призовал депутатите на Движението да не подкрепят кабинета на ГЕРБ. Също така обвини Пеевски, че управлява ДПС като еднолична фирма и отстранява хора, близки до почетния председател. „Възникналият спор е принципен, не между мен и Делян Пеевски. Това е спор как да бъде управлявана партията“, каза още Аталай.

В Народното събрание Пеевски призна, че Доган наистина е препоръчал да не се подкрепя правителството, но той ще направи това, което искат хората, а те искат кабинет. „България трябва да има правителство. Аз като лидер на ДПС съм отговорен само пред хората на ДПС. Аз съм председател на ДПС”, категоричен бе той и добави, че „ако няма правителство с първия, втория или третия мандат, ние подаряваме България на Путин и на всякакви спасители“. Пеевски уточни, че в личен план няма разрив в отношенията му с Доган, но в партиен план „той ще изпълни волята на хората“.

ГЕРБ-СДС ще предложи свое правителство, потвърди преди началото на дебата Бойко Борисов и изрази надежда, че в страната все още има държавници. Той също така обяви, че листопадът при другите партии не го интересува.

Дебатът по проектокабинета на ГЕРБ започна в 13.00 часа. Кандидатът за премиер Росен Желязков представи неговата структура и задачи, сред които първостепенни са повишаване на ефективността и подобряване на публичните финанси. Той заяви, че пред страната ни има два пътя. „Единият е лесен. Пътят на разделението, който практикуваме вече три години. Другият е трудният за преодоляване на тази тенденция. Предлагам правителство, което да преодолее разделението“, каза Желязков.

След бурните дебати продължили повече от три часа народните представители гласуваха срещу неговата кандидатура. „За“ гласуваха 98 депутати, „против“ 138, въздържали се - двама.

14 депутати от ДПС, включително единият председател Джевдет Чакъров гласуваха срещу.

След гласуването председателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че България е пропуснала да има евроатлантическо правителство. Според него от днешното гласуване е спечелила Русия. „Какво означава? Пропуснахме да имаме правителство. Видяхме, че ДПС има 30 евроатлантически депутати и те ще бъдат депутати“, добави Пеевски.

Президентът Румен Радев констатира, че политическата криза продължава. Той обеща да следва стриктно конституционните процедури оттук нататък и ще уведоми медиите кога ще връчи втория мандат.

Премиерът Димитър Главчев заяви, че ще продължи да работи. Той подчерта, че бюджетът ще бъде навреме. „Ако се стигне до същата процедура, ако са неуспешни вторият и третият мандат, президентът има възможност да избира служебен премиер от няколко души. Казал съм на президента, че ако няма кой друг, тогава мога да съм служебен премиер“, добави той.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев изрази съмнение относно успеха на третия мандат. „Не може трета, четвърта, пета и шеста сила с 30 депутати да се опитва да прави кабинет в такава силно фрагментирана ситуация“, смята той. Според него причината да отиваме толкова често на избори е, че политическата система е затапена. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон