Парламентът не подкрепи Желязков от ГЕРБ-СДС за премиер

Ожесточени дебати и взаимни нападки белязаха разискванията преди гласуването.

Парламентът гласува и не одобри за премиер на България Росен Желязков, предаде БГНЕС.

"За" гласуваха 98 депутати, "против" 138, въздържали се - двама.

По процедура, след като не е одобрен кандидатът за министър-председател, то тогава не се гласува и структура и състав на Министерския съвет, предложен от кандидата за премиер.

Разискванията преди гласуването бяха белязани от тежки взаимни нападки, най-вече между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Депутатите дори удължиха работното си време, за да имат достатъчно минути да дебатират по предложения кандидат за премиер Росен Желязков, структурата и състава на предложения от него Министерски съвет. Парламентарният репортер на БГНЕС обобщава дебата от пленатна зала:

Росен Желязков: Задачата е да се възстанови ефективното управление

"Дефицитът на доверието и легитимността, дефицит на правоприлагането - това са само част от дефицитите, които правителството трябва да реши", каза при представянето на кабинета си кандидатът за министър-председател Росен Желязков. „Предложеният от мен състав на правителството има основна политическа задача да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят три дефицита. През последните години българското общество преживява една от най-тежките кризи. Войната между институциите и фрагментирането на българското общество надхвърли партийните ядра. Кризата се трансформира в криза на демокрацията“, подчерта Желязков. Той отбеляза, че от началото на демокрацията в България са проведени 15 парламентарни избора, от тях 4 са редовни. Кредитът на доверие започна с над 80% участие на гражданите на изборите през 1990 г., за да стигне 34% през 2024 г. Сега се провеждат избори на всеки шест месеца. Това доведе до дезинтересиране на обществото. То стана апатично и то не иска да дава вече доверие, каза Желязков.

„Имаме два пътя. Единият е лесен. Пътят на разделението, който практикуваме вече три години. Другият е трудният за преодоляване на тази тенденция. Предлагам правителство, което да преодолее разделението. Правителство без осигурено мнозинство, то ще бъде правителство на малцинството, ще наваксаме изгубеното време, рестарт на големите инфраструктурни проекти и тяхното завършване. Дигитализация не само като модернизация, но и като намаляване на административната и корупционната тежест. Политиките ще са насочени към пазара на труда. Основният ни фокус ще бъде също така образованието, борбата със сивата икономика“, заяви Желязков.

България също така ще привлича работна сила от българските диаспори и от трети страни.

"Ако не преодолеем разделението, сме обречени на изолация. Нямаме право да обречем следващите поколения в нихилизъм към държавността", подчерта Желязков и добави: "Предложеният от мен състав не е от поредните, а от проверените министри. Аз и моите колеги ще работим честно и усърдно България да си върне уважението. За България, в която лидерството, е споделено, а не авторитарност. Апелираме за нормализация на политическия и обществения живот в България", допълни Желязков.

По време на дебатите ПП-ДБ потвърдиха позицията си, че няма да подкрепят мандата за съставяне на правителство, даден на ГЕРБ-СДС.

"Едва ли има голямо различие в оценката на ситуацията. Има различие по два въпроса, защо сме тук и как можем да излезем от ситуацията", заяви Николай Денков от ПП-ДБ.

"Само ние от ПП-ДБ успяхме да сформираме редовни правителства в последните 3 г., правителства, които осигуриха по високи доходи на хората, икономическа среда за инвестиции, политическа подкрепа за редица заседнали закони, добави Денков. За първи път в историята на България Световната банка ни постави в най-горната група на страните с високи доходи. И двете ни правителства бяха подкрепени в НС след трудни преговори. И двете правителства бяха успешни въпреки ковид, енергийната криза и войната в Украйна. Наистина ли ГЕРБ ни предлагат същите министри, които предизвикаха протестите от 2020 и 2021 г., това ли е най-доброто, което ГЕРБ може да представи? Това е правителство от типа забравете за бъдещето, няма как да подкрепим такъв кабинет", посочи Денков.

Изборните резултати ни поставят в ролята на силна проевропейска опозиция. Ще се борим за България със средствата, които имаме, каза Денков.

Докато той излагаше тезите си, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна пленарната зала. Не закъсня и отговорът на лидера на ГЕРБ по повод изказването на Денков. “Не ми се слушат лъжи. Денков бил направил правителство - той го направи с моите депутати. Всички признават хаоса в последните 3 години, а той говори за успехи”, възмути се лидерът на ГЕРБ.

ДПС потвърдиха позицията си, че ще подкрепят кабинетът "Желязков".

"До критичен минимум са свалили хората доверието в партиите и институциите. Вторият извод е, че всички хора, които гласуваха и не гласуваха искат редовно правителство, стабилно мнозинство за него в НС, защото мнозинството е това, което осигурява стабилизация на политическия процес", заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. "Ние казахме, че ще подкрепим мандата на победителя в изборите, защото уважаваме вота на българския избирател. Ако не съставим правителство изходът е, че още повече ще спадне участието на гражданите и този цикъл на спад на доверието не може да се реши по друг начин, защото конституционната уредба на държавността е предпоставила държавноопределящия орган да е НС. Дори да спадне избирателната активност до 5% няма друго решение на кризата, подчерта Цонев. Няма друг начин да се прекъсне кризата, освен някой в това НС или в което и да е да се договори да състави мнозинство и да излъчи кабинет. Другото е промяна на конституционната наредба, заповядайте да видим кой ще успее да я промени. Ние сме втори и ще подкрепим мандата на първия, ще вземем нашия мандат и ще решим какво да правим, ще положим всички усилия България да има управление, което е около ценностите, които изповядва свободния западен свят. Ние не можем да водим преговори с Възраждане, подчерта Цонев. Българският народ не харесва модела на изтока и затова ние сме в западния модел и ще останем там. Ще водим преговори с всички останали партии, освен Възраждане. Ще постъпим държавнически и при първия, и втория, и третия мандат", каза още Цонев.

И "Възраждане" потвърди позицията си, че твърдо няма да подкрепи правителството на Росен Желязков, и ще настоява да състави кабинет единствено със свой мандат, ако президентът Радев реши да им го даде.

"Преди 11 години Пламен Орешарски представи същия кабинет с модел, по който е създаден и днешният кабинет "Желязков". Тогава кабинетът му разчиташе на златния пръст на Волен Сидеров, и това правителство катастрофира. Катастрофира и партията, която тогава се довери на ДПС - БСП. Която за 11 години от 1 милион избиратели сега падна до 150 хиляди", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Костадинов се обърна към народните представители от ГЕРБ-СДС с думите, че нито един техен избирател не би искал да види коалицията наравно с ДПС в управлението. "Няма нормален ГЕРБ-аджия, който да види как ГЕРБ се превръща в притурка на ДПС. И ако вие днес направите правителство, вие ще сполетите съдбата на БСП, защото вашите избиратели няма да ви простят това. Защото ДПС не е партия, а е политическа мафия, с много сериозна вътрешнополитическа криза, която дори поставя на карта елементи от националната сигурност на страната ни, на тях ли искате да сте патерица? Та те дори себе си не могат да управляват в момента", каза още Костадинов.

Кризата на статуквото не е нищо лошо, това е криза на олигархичния модел на пачките, пуделите, кюлчетата, допълни Костадинов. Няма нищо лошо да се отиде на нови избори, въпреки че ние вярваме, че този парламент може да излъчи правителство, каза още лидерът на "Възраждане".

От ИТН настояха президентът Румен Радев да им даде третия мандат.

"Ние сме ясни, заявихме вече, че няма да подкрепим този кабинет и ще гласуваме против. Излизането от кризата може да стане само с експертен кабинет с ясна програма и той да има широка парламентарна подкрепа и да не може да бъде доминиран от една или друга политическа партия", каза Тошко Йорданов. "Ако господин президентът връчи третия мандат на ИТН, ние ще отправим покана до всички партии за разговор за третия мандат за експертен кабинет с ясна програма", добави Йорданов.

За да разсече Гордиевият възел и да стане ясно ще има ли правителство вече или не, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе на трибуната.

"Николай Денков, няма да ви позволя да ни прикрепяте с ДПС по никакъв начин. Всичко знаем и не е нужно да губим времето и на Негово Светейшество и на президентската двойка и на дипломатите. Имахме нужда от осъзната подкрепа от десетина или колкото трябва депутати от вас, да си понесем цялата отговорност, каза Борисов. Българските избиратели на кого дадоха това право сигурно 20 пъти подред? Общо над 2 млн. са гласували за нас, посочи Борисов. Благодаря за подкрепата на ДПС. Ясно казахме, че втори мандат няма да подкрепим, трети мандат няма да подкрепим също, не е логично партии с по 6-7% да доминират", категоричен е Борисов. Ако дадете третия мандат на господин Костадинов, мисля, че ще имаме правителство, след всичко, което чухме в залата до момента, посочи Борисов.

Извиняваме се, молим на прошка българските граждани, ще се явим пак пред тях. С уважение се отнасям, не обиждам никого, да си пожелаем да се видим след изборите, защото не вярвам и с третия мандат да стане нещо, каза още Борисов. Да прекратим гласуването, да благодарим на служебния кабинет и да отиваме да агитираме, да молим за прошка, каза още Борисов.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пък излезе на парламентарната трибуна, също да се извини на избирателите си.

"Казаното от Бойко Борисов Борисов да се прекрати дебата и да ходим да искаме прошка, щеше да е конструктивно, ако беше поискал прошка за всички тези години, в които съдебната реформа не влезе реално в сила, или се беше покаял, че службите на България не работят за този народ. Или пък че всеки един пункт в скалата за корупция отговаряше на 70-те лева МРЗ в страната ни. Ако беше казал "покайвам се, че развалих уговорката, и че два пъти свалих редовно правителство, което имаше всички шансове да напредне България още повече. Аз също се покайвам и се обръщам към българските избиратели: извинявайте, че в предишния наш шанс не сложихме тези реформи като приоритет - реформите в сигурността и службите; извинявам се, че не можахме да достигнем до реформите в правосъдната система; съжалявам, че не успяхме да стигнем в отделните комисии и служби на държавата, които могат да направят живота ни по-добър. Ако някой мисли, че ще бъдем коалиционен партньор без тези реформи, много се лъже", каза Петков.

БГНЕС припомня още, че в понеделник, 1 юли, президентът Румен Радев даде на първата политическа сила - ГЕРБ-СДС мандат за съставяне на правителство, като още същия ден държавният глава издаде указ, с който предложи на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за министър-председател Росен Желязков.

В проектокабинета "Желязков" бяха предложени един вицепремиер и 19 министри. Седем от тях са действащи министри в служебния кабинет с премиер Димитър Главчев - Людмила Петкова, Калин Стоянов, Атанас Запрянов, Мария Павлова, Евтим Милошев, Георги Тахов и Георги Гвоздейков. Сред останалите предложения за министри са ярки личности от ГЕРБ-СДС като например Томислав Дончев за вицепремиер и министър на иновациите и растежа, Делян Добрев за министър на енергетиката, Даниел Митов – да оглави МВнР, Теменужка Петкова за министър на икономиката, Деница Сачева - в министерството на труда и социалната политика и Красен Кралев като спортен министър. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон