Разрив между Доган и Пеевски

Рамадан Аталай заяви, че има разрив в отношенията между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и настоящия председател Делян Пеевски. Доган е препоръчал на ПГ на ДПС да не подкрепя правителството, предложено от ГЕРБ-СДС на Росен Желязков.  Председател на ДПС Делян Пеевски заяви, че България трябва да има кабинет, защото такава е волята на хората и партията се управлява от председателя, предаде репортер на БГНЕС.

Аталай: Пеевски управлява ДПС като еднолична фирма

Има разпореждане от почетния председател на ДПС - д-р Ахмед Доган - парламентарната група да не подкрепя правителството, предложено от ГЕРБ-СДС. С ДПС не са водени никакви преговори, не е обсъждано участието ни в бъдещия кабинет. Убеден съм, че колегите няма да престъпят волята на д-р Доган.“ Това заяви депутатът Рамадан Аталай
Според Аталай в създалата се ситуация в ДПС е невъзможно да се продължи напред без официалната позиция на почетния председател и не трябва да се допуска да бъде изкривен моделът „Доган“, който скрепява партията години наред. 
„Възникналият спор е принципен, не между мен и Делян Пеевски. Това е спор как да бъде управлявана партията“, каза още Аталай в ефира на бТВ. 
Той подчерта, че отношенията между Ахмед Доган и Делян Пеевски са в разрив, а Пеевски управлява партията като еднолична фирма и отстранява хора, близки до почетния председател. Според Аталай Пеевски има склонността да се разделя с хората, с които е работил, с гръм и трясък. Той не изключи възможността Пеевски да използва и службите за оказване на политическо влияние.
Рамадан Аталай разкри, че сред структурите на ДПС вече е налице сериозно напрежение заради оказвания върху тях натиск да променят позицията си. Той коментира също така, че чрез лични разговори и „по всяка вероятност – с обещания за служби“ – върху областните и общински структури на партията се оказва влияние с цел да променят позициите си. 
Аталай бе категоричен, че членовете на ДПС са сериозно притеснени от случващото се в партията и поясни, че декларации, с които се изразява именно това притеснение, вече са получени от Пловдив, Пловдив-област, Кричим, Първомай, Кърджали, Бургас и Котел. 
Рамадан Аталай каза още, че е призовал Делян Пеевски да проведе разговор с почетния председател. Последният е изпратил имейл, в който е призовал Пеевски да спазва устава на партията и решенията на конференцията за двама съпредседатели на партията. Ахмед Доган е изразил притеснение от начина, по който се вземат решения и от потъпкването на принципите на управление, тъй като по устав председателите на партията са съпредседатели на парламентарната група на ДПС. Разговорът, обаче, не се е състоял. 

Пеевски: Хората искат правителство

Ахмед Доган препоръча да не подкрепяме кабинета на Росен Желязков, ще направя това, което искат хората - те искат правителство. Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски.
България трябва да има правителство. Аз като лидер на ДПС съм отговорен само пред хората на ДПС. Това е спазването на Устава на ДПС. Партията се управлява от неговия председател. Аз съм председател на ДПС”, категоричен бе Пеевски и добави, че „ако няма правителство с първия, втория или третия мандат, ние подаряваме България на Путин и на всякакви спасители“. 
Той уточни, че в личен план няма разрив в отношенията му с Доган, но в партиен план „той ще изпълни волята на хората“.

В ДПС няма разцепление

Няма разцепление в ДПС. Не искаме Рамадан Аталай да ни представлява в предишни избори колегите също са призовавали той да не бъде народен представител”. Това заяви Юксел Расим, ръководител на ДПС в Пловдив.
Расим припомни, че с 38 гласа “за” Областния съвет на ДПС Пловдив е решил Рамадан Аталай да бъде изключен.
Според Областния съвет Рамадан Аталай манипулира, че има проблеми между Ахмед Доган и Делян Пеевски.

ПГ на ДПС изключи Аталай

На заседание на ПГ на ДПС се е взело решение да изключи Рамадан Аталай от групата. Решението е взето с 44 гласа “за”, съобщи зам.-председателят на парламента Росица Кирова.
Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон