Вучич по модела на Милошевич обединява сърбите

35 години след като тогавашният сръбски диктатор Слободан Милошевич даде старт на идеята за Велика Сърбия в Косово, сегашният президент Александър Вучич тръгва по неговите стъпки, предаде репортер на БГНЕС.

През юни 1989 г. в местността Газиместан, недалеч от Прищина в Косово, Милошевич докара стотици хиляди от цяла Сърбия с цел да обедини всички сърби. Тогава той произнесе известната фраза „никой няма право да бие сърбите“.
Бъдещият му министър на информацията и сегашен държавен глава на Сърбия днес организира първия Събор на сръбския народ.
Вучич и президентът на Република Сръбска Милорад Додик дадоха начало на „Един народ, един събор – Сърбия и (Република) Сръбска“ в Белград.
“Молитва за сръбския народ” отслужи сръбският патриарх Порфирий в църквата Свети Сава. Участват редица официални лица от държавното ръководство на Сърбия и РС. Предстои “съвместно заседание” на двете правителства.
“Сръбският народ се събира днес за духовно единство и мир между всички хора и всички народи, за наше добро, но и за доброто на всички, които живеят с нас и около нас”, каза Порфирий след молитвата.
Александър Вучич изпрати послание за "мир и братска любов".
„Молим се всички разногласия да останат зад нас, да изпратим послание за мир, хармония и братска любов, да кажем на висок глас, че сръбският народ иска най-много мир, защото винаги е плащал най-високата цена, когато е нямало мир. Ние живеем в хармония и взаимно уважение с нашите съседи, за да напредваме заедно и да избираме собственото си бъдеще“, каза Вучич в профила си в Instagram.
"Времената са трудни. Има много предизвикателства и историята е научила сърбите, че само в единство могат да намерят силата и мъдростта, необходими за спасяването на народа и страната от неумолимия ход на историята", добави той.
Общосръбският събор се организира с цел “да изпрати послание, че сърбите, където и да живеят, са един народ, че се стремят към едни и същи цели, имат обща история и насърчават мира и добрите отношения в региона”, пишат сръбските проправителствени медии.
Министърът на информацията Деян Ристич заяви, че “съборът е в духа на националната традиция и че е необходимо да се подчертае националното единство и съгласие по най-важните държавни въпроси”.
“Призивът на президента Вучич да се съберем не само в Белград, но в цяла Сърбия и РС, във всички области, където живеят нашите сънародници, е призив за връщане към изконните национални ценности и идеали на нашата нация”, добави той.
Президентът на Република Сръбска Милорад Додик дойде на Общосръбския събор директно от икономическия форум в Санкт Петербург, където (за пореден път през последните месеци) се срещна с президента на Руската федерация Владимир Путин. Преди пътуването си до Русия, Додик, говорейки за днешното събиране, каза, че "общосръбският събор на Сърбия и Република Сръбска ще приеме документ, в който всичко, което сърбите мислят, ще бъде казано на правен и приемлив език, който е израз на сръбските ценности.”
“Ние искаме нашите хора да бъдат защитени в Словения, в Хърватия. Ние искаме нашият народ да има свой статут в Черна гора“, отсече Додик.
Външният министър Марко Джурич каза, че Сърбия ще подпише споразумения и меморандуми в много области с “братската Република Сръбска”.
През деня са предвидени още редица дейности, а централното отбелязване на проявата ще се проведе на Площад на Републиката от 17:00 ч. местно време (18 българско). | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон