Вучич: Не може албанците да получат всичко в Косово, а сърбите нищо

„Необходимо е компромисно решение за Косово. Не може да има едностранно решение, според което албанците да получат всичко, а сърбите да загубят всичко“.

Това заяви сръбският президент Александър Вучич в интервю за швейцарския вестник Veltvohe. 
Според Вучич процесът на преговорите е доближил двете стани до такова компромисно решение, но то не е постигнато, защото Прищина не изпълнява задълженията си.
"Необходимо е компромисно решение и ние бяхме близо до такова решение. Те (Косово) не искаха да се стигне до него. Сега сме далеч от компромисно решение, дори не разговаряме помежду си, въпреки че ние (сърбите) сме готови да разговаряме", каза сръбският президент.
Той изтъкна, че Прищина не иска да създаде Асоциация на сръбските общини (АСО), което е задължение от Брюкселското споразумение.
"Не може да има едностранно решение, при което албанците да спечелят всичко, а сърбите да загубят всичко. В Сърбия никой не е глупав. Знаем колко е трудно положението, но затова настояваме за компромисно решение. Вярвам в гражданите на Сърбия, вярвам в региона", подчерта Вучич.
Той заяви, че държавите от Западните Балкани не се нуждаят от граници помежду си, но за съжаление страните не са близо до това. 
Вучич изтъкна също, че сръбският народ е дълбоко свързан с Косово и че тази връзка „не може да бъде прекъсната по начина, по който искат хората от Запада“.
Сръбският държавен глава добави, че сръбският народ не може повече да търпи двойните стандарти на Запада. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон