Вучич и СПП печелят местните избори в Сърбия

Управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) печели частичните местни избори в Сърбия при близо 100% преброяване.

Вотът се проведе на 2 юни в десетки градове и общини, където нямаше гласуване на миналите избори (17 декември 2023 г.), предаде БГНЕС.

Изборният ден беше белязан от нарушения на правилата, ниска избирателна активност и взаимни обвинения в насилие.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви убедителна победа в столицата и почти всички други общини в страната.

Изключение, според него, правят общините Канджижа, Сента, Бачка Топола и Тутин, където живее предимно население от малцинствата.

Сръбският министър-председател Милош Вучевич и председател на СПП подчерта, че победата е "ясна и убедителна".

Във втория по големина град Нови Сад СПП събра 53,1% от гласовете.

Опозицията заяви, че е спечелила третия по големина град - Ниш, тъй като няколко партии ще успеят да съставят мнозинство и да изолират СПП.

За разлика от миналогодишните декемврийски парламентарни и местни избори, на 2 юни СПП се изправи срещу разделена опозиция, като някои партии бойкотираха вота.

Формациите от най-голямата опозиционна коалиция "Сърбия срещу насилието" се явиха поотделно.

Листата „Александър Вучич – Белград утре“ спечели 52,98% от гласовете в Белград и ще има 64 общински съветници в 110-местния градски парламент.

„Влизаме в една нова ера", обяви Александър Вучич след победата.

Листата "Доктор Саво Манойлович-Аз съм Белград-Крени-промени" остава на второ място със 17,48% - 25 мандата, а на трето място е "Избираме Белград" с 12,13% - 15 мандата. "Ние силата на народа" зае четвърто място с 8,18% - 9 мандата. В общинския съвет ще има и един съветник от Руската партия.

Избирателната активност в столицата е 46,2%.

Опозиционното обединение „Д-р Драган Милич“, коалицията „Избираме Ниш“, коалицията „Обединени – Надежда за Ниш“ и движението „Крени-промени“ обяви победа на изборите в третия по големина град - Ниш. Групата ще има абсолютно мнозинство.

Саво Маноилович, лидер на „Крени Промени“ и кандидат за кмет на Белград, изрази задоволство от резултатите, но уточни: „Няма какво да празнуваме в страна с такива изборни условия.“

„Това е голям успех за тези хора, всички наблюдатели, кандидати и поддръжници, които ни подкрепяха в невъзможни условия с бюджет, в който нямахме нито един билборд“, каза Маноилович.

Организациите CRTA и CeSID, които наблюдаваха гласуването, регистрираха десетки нередности, включително купуване на гласове и двойна регистрация на избиратели.

Управляващата СПП твърди, че около 14:00 ч. (българско време) на 2 юни нейн кол център в Нови Сад е бил нападнат от "група вандали от опозицията". Стигна се до физически сблъсъци и намеса на полицията.

Александър Йованович-Чута от опозицията в Сърбия оцени ситуацията в страната като в Колумбия.

"Това, което имахме възможност да видим днес, е Колумбия", каза Йованович.

Той заяви, че днешното гласуване на местните избори в Сърбия е било белязано от "поредица от нередности", за които обвини Сръбската прогресивна партия.

„Бяхме готови за всичко, което се случи, а това, което ни очаква, е битка“, посочи Йованович.

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) предстои да споделят първоначалния си доклад за вота.

Вучич използва ултранационалистическа реторика, за да мобилизира електоралната база на СПП, разярена от гласуване в Общото събрание на ООН миналия месец за установяване на годишен ден на памет за геноцида в Сребреница през 1995 година.

Самият президент присъства на сесията в Ню Йорк, увит в сръбско знаме, за да осъди резолюцията, която според него „отворя стари рани“ и „създава пълен политически хаос“.

С цел противодействие на потенциални измами, през май беше прието законодателство, подкрепяно от опозицията, което забранява на всеки гражданин, който се е преместил през последната година, да гласува в новия си избирателен район.

Това решение последва обвиненията, направени след парламентарните и местни избори през декември, че сърби от съседна Босна са били превозвани до Белград, за да гласуват незаконно.

Проблемите около декемврийските избори изглежда са ограничили обществения интерес към вота. Избирателната активност е по-ниска от миналогодишната. | БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон