ВМРО-ДПМНЕ определя имената на новите министри

Партийните органи на ВМРО-ДПМНЕ днес трябва да определят кандидатите за министри от коалицията "Вашата Македония", водена от партията на мандатоносителя Християн Мицкоски.

Във вторник, 18 юни, в парламента ще бъде внесено официално предложението за състав на новия каинет.

Представители на коалициите "Ваша Македония" и ВЛЕН, както и на партията ЗНАМ, ще участват в правителството, което ще се състои от 20 министерства.

Засега са обявени официални предложения за министри от ЗНАМ и от двете формации "Алтернатива" "Беса", които са част от ВЛЕН.

Фатмир Лимани ще бъде предложен за министър на социалната политика, демографията и младежта, Бесар Дурмиши - за министър на икономиката и труда и Седат Сюлеймани за заместник-министър на културата и туризма.

Орхан Муртезани е кандидат за министър по европейските въпроси, Лулзим Алиу - заместник-министър на образованието и науката, Сафие Садики-Шайни - заместник-министър на политическата система.

Игор Филков е кандидат на ЗНАМ за министър на правосъдието, а Горан Минчев - за министър на държавната администрация .

От партията на Максим Димитриевски обявиха, че водят преговори и за две зам.-министерски позиции, но ресорите не са определени. Формацията вече има зам.-председател на парламента - Весна Бендевска.

Първият закон, приет след конституирането на новия парламентарен състав, беше за реорганизация на правителството. Броят на министерствата се увеличи от 16 на 20.

Новото правителство трябва да бъде съставено преди изтичането на 20-дневния срок, който започна на 6 юни, когато президентът Гордана Силяновска-Давкова връчи на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски мандат за съставяне на правителството. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон