ВМРО-ДПМНЕ: Брюксел може, но не иска, да принуди България за членството на Македония в ЕС

Заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски призова Европейският съюз да "принуди" България "да пусне" Северна Македония, предаде репортер на БГНЕС.

Николоски нарече България "най-слабата държава в ЕС" и заяви, че бъдещото македонско правителство няма да приеме "конституционни промени под български диктат".

"Ако ЕС смята, че Македония трябва да преговаря и да стане негов член, има много механизми, с които може да принуди България да оттегли ветото. Проблемът с България може да се реши за една сутрин или един следобед. Ние нямаме проблем с най-силната, а с най-слабата държава, или втората най-слаба членка на ЕС. Ако (ЕС) смята, че не трябва да преговаряме, тогава няма да преговаряме и ще развиваме страната самостоятелно. Те не искат разширяване и затова не го решават", каза бъдещият министър на транспорта в интервю за Канал 5.

"България трябва да изпълнява задълженията си към Европейския съд по правата на човека и да прилага присъдите. Трябва да имаме гаранция, че няма да има повече вето", каза още Николоски.

"Най-добрата гаранция, че няма да има вето е, дори да се направи някаква стъпка към България, тя да влезе в сила след приключване на преговорите с Европейския съюз, а не да е обвързана с тяхното начало. Няма да правим конституционни промени под български диктат", добави македонският политик. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон