Утре е Ден на траур в Босна и Херцеговина

На заседанието миналата седмица правителството на Федерация Босна и Херцеговина (ФБиХ) прие решение за обявяване на 11 юли 2024 г., за Ден на възпоменание на геноцида в Сребреница и за Ден на траур във ФбиХ

На заседанието миналата седмица правителството на Федерация Босна и Херцеговина (ФБиХ), по предложение на Федералното министерство на труда и социалната политика, прие решение за обявяване на 11 юли 2024 г., за Ден на възпоменание на геноцида в Сребреница и за Ден на траур във Федерация Босна и Херцеговина, съобщава онлайн изданието "Сараево таймс".

Денят на траур се отбелязва със задължителното сваляне на знамето на Босна и Херцеговина наполовина.

В деня на траура не могат да се провеждат културни и развлекателни програми на обществени места във Федерация Босна и Херцеговина. Медиите на територията на Федерация Босна и Херцеговина са длъжни да хармонизират и адаптират своето програмно съдържание към Деня на траур.

В съобщението се посочва, че решението е взето, за да се изразят съболезнования и съпричастност към семействата на жертвите и да се припомни геноцида в Сребреница.

Федералното министерство на труда и социалната политика заяви, че в четвъртък, 11 юли, като част от отбелязването на годишнината от геноцида в Сребреница, ще се проведе колективно погребение за идентифицираните жертви, които ще намерят вечния си покой на мемориалното гробище в Поточари. Те приканиха медиите и гражданите във Федерация Босна и Херцеговина да посрещнат достойно Деня на траур.

Администрацията на Босна и Херцеговина кани всички, които искат да кажат последно сбогом на близките си и на жертвите на геноцида, да съпроводят погребалното шествие, което ще тръгне от Високо за Сребреница на 9 юли в 10:00 ч. и ще премине през Илияш, Вогошча и Сараево, съобщи Правителствената служба за връзки с обществеността на ФБиХ. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон