Американски учени отново бият тревога заради разпространението на опасни за човешкото здраве химикали - този път в центъра на вниманието е бирата.
Полифлуороалкилните вещества (PFAS), известни още като „вечни химикали“, са открити в 95% от тестваните бири, произведени в САЩ, според проучване, публикувано в списание Environmental Science & Technology.
Тези вещества, известни със своята устойчивост на разрушаване, са свързани с риска от развитие на рак, нарушаване на имунната система и хормоналния баланс.
PFAS са били откривани многократно в домакински продукти, от незалепващи тигани до опаковки за бързо хранене. А сега и в любимата алкохолна напитка на милиони. Основният източник на PFAS в бирата, според изследователите, е водата - основната съставка в процеса на варене (повече от 90% от състава на напитката). Въпреки че пивоварните имат филтриращи системи, те често не са в състояние да премахнат „вечните химикали“ от водата.
Най-високите концентрации на PFAS са открити в бира от региони, където вече е известно, че общинските водоснабдителни системи са замърсени, включително окръзите Чатам и Мекленбург в Северна Каролина и окръг Сейнт Луис, Мисури. Там бяха открити двата най-опасни вида PFAS: перфлуороктанова киселина (PFOA) и перфлуороктансулфонова киселина (PFOS).
Изследователите призовават пивоварите да обновят системите си за пречистване на вода, а регулаторните органи да предприемат стъпки за контрол на нивата на PFAS в продуктите. От своя страна, потребителите трябва да бъдат по-внимателни - и да помислят какво точно попада в чашата заедно с пенестата напитка. | БГНЕС