Томас Хертог: Търсехме нови прозрения за Големия взрив със Стивън Хокинг

Стивън Хокинг беше един от тези редки учени, които се ръководят в своята работа с математиката и теоретичната физика от философски въпроси, от вечните човешки въпроси, които винаги сме си задавали.

Това заяви пред БГНЕС всепризнатият учен Томас Хертог, близък сътрудник и биограф на Стивън Хокинг.

Хертог беше в България за "Софийски фестивал на науката", за да представи една съвсем различна гледна точка за историята на Вселената, произхода на времето и законите на физиката.

Като теоретичен физик и последният сътрудник на Стивън Хокинг цели 20 години, до момента на смъртта му през 2018 година, Томас продължава да бъде живата връзка и най-проницателният разказвач на идеите на Хокинг. Той продължава да разисква редица много интригуващи въпроси, за които учените продължават да спорят и до днес:

Какво е имало преди Големия взрив? Как се е случило така, че нашата Вселена е годна за живот? Има ли други вселени и скрити измерения на пространството? Могат ли физичните закони да еволюират?

БГНЕС се срещна с Томас Хертог преди лекцията му в зала „Космос“ на София ТехПарк, където представи книгата „За произхода на времето. Последната теория на Стивън Хокинг“.

БГНЕС: Господин Хертог, добър вечер!

Томас Хертог: Добър вечер!

БГНЕС: Много Ви благодаря, че се съгласихте да дадете това интервю за информационна агенция БГНЕС.

Томас Хертог: Приятно ми е!

БГНЕС: Добре дошли в България!

Томас Хертог: Благодаря ви!

БГНЕС: Първи въпрос, колко трудно беше да напишете книга за Стивън Хокинг?

Томас Хертог: О, всъщност не беше трудно, защото по някакъв начин, книгата ми е за нашето сътрудничество, което продължи 20 години. И така, в известен смисъл, в някакъв смисъл, това е много лична книга. Пиша за това как си взаимодействахме, как общувахме, как търсехме тези нови идеи, нови прозрения за Големия взрив. И така, в известен смисъл това беше като да преживея отново цялата тази епоха в живота си, целия този период в живота ми. И трябва да кажа, че това беше нещо естествено. И също така трябва да кажа, че към края на неговия живот, когато стигнахме до този нов вид дарвинистично мислене за Големия взрив, Стивън ме помоли да напиша книга. Но в този момент той вече не можеше да напише и едно изречение. И така, това беше начин, според мен, да почетем нашето сътрудничество, да задълбочим сътрудничеството си, да задълбочим прозренията. Да, почувствах, че имам какво да кажа, което беше като: "Хей, ето нов начин на мислене за най-ранната история на Вселената!" И това беше просто... Бях развълнуван да споделя това.

БГНЕС: Какво си помислихте, когато видяхте тази маслиненозелена врата на кабинета му, както започва книгата? Казвате: "Видях маслиненозелената врата, отворих я и видях Стивън!". Какво си помислихте, когато влязохте вътре?

Томас Хертог (смее се): Това е един от онези сюрреалистични моменти в живота на човека, съвсем очевидно, нали? Това беше някакво дълго натрупване, защото в Кеймбридж беше известно сред студентите, че който е първенец в класа в края на годината, ще получи покана да се пробва за асистент на Хокинг. Никога не ми беше хрумвало, че това ще се случи на мен. И така, това е един от онези решаващи моменти в живота на човека, защото виждам вратата на кабинета му и почуквам на нея. Разбира се, няма отговор. Той не можеше да говори. Така че трябваше сам да си отворя и да се представя. И тогава пак нямаше отговор, разбира се. Но в крайна сметка разговорът се получаваше. И трябва да кажа, че тази първа среща с Хокинг беше някакъв вид завръщане у дома за мен. Защото като дете се интересувах от математика, бях добър в математиката и се интересувах от философия. И ето го човека - Хокинг беше един от тези редки учени, които се ръководят в своята работа с математиката и теоретичната физика от философски въпроси, от вечните човешки въпроси, които винаги сме си задавали. И това беше първият път, когато срещнах такъв човек. И почувствах, че двата ми интереса се сливат и събират в този учен, така че веднага разбрах, че именно това е, което искам да правя. /БГНЕС

Цялото интервю с Томас Хертог може да гледате в канала на БГНЕС в Patreon: patreon.com/bgnes

Последвайте ни и в google news бутон