Таравари: Историческите въпроси са основният проблем за Мицкоски

„Няма интеграция в ЕС без конституционни промени. Мицкоски няма проблем с включването на българи в конституцията, а с историческите въпроси“.

Това заяви новият здравен министър на Северна Македония Арбен Таравари в интервю за CIVIL. 
Таравари е един от лидерите на албанската коалиция ВРЕДИ /ВЛЕН/, която е част от новата управляваща коалиция в РСМ. Здравният министър каза, че продължаването на европейската интеграция е било главното условие в преговорите между ВРЕДИ и ВМРО-ДПМНЕ. Той добави, че включването на българите в конституцията остава незаобиколимо условие по пътя към ЕС. 
"Единственото нещо, което ме притеснява, е нестабилността на българското правителство, а също така се притеснявам, че трябва да се намери решение, което да е приемливо както за Скопие, така и за София, но имаме късмет, че много наши приятели от международния фактор ще съдействат за намирането на решение в срок. Няма интеграция в ЕС без конституционни промени, но това зависи и от това дали България ще постави други условия. Оставам на мнение, че това правителство ще започне преговорите и ще бъда много щастлив, ако има бърза писта, всички страни от Балканите да станат членове на ЕС до 2028 г., това би било идеално", каза Таравари.
По отношение на изявленията на новия премиер Християн Мицкоски, че няма да има конституционни промени под българска диктовка, министърът заяви, че според него въвеждането на българи в конституцията не е проблем за Мицкоски.
"Доколкото знам, Мицкоски няма проблем с включването на българи в Конституцията, а с протокола, т.е. с историческите въпроси, които македонците намират за неудобни, така че трябва да се обърне повече внимание и да се намери решение относно връзката на историческите въпроси с конституционните промени", добави бившият кмет на Гостивар. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон